Gráf Zsuzsanna egyetemünk vendégtanára

A Magyar Művészeti Kar Zene Intézete az  idei vendégtanár-program keretében 2016. február 24-26. között GRÁF ZSUZSANNA Liszt-díjas budapesti karnagyot hívta meg, aki foglalkozásokat tart az alábbi tematikával: kórus, karvezetés, módszertani előadás, gyakorlati óra.

Gráf Zsuzsanna egyetemünk vendégtanára

A mesterkurzus keretében Kodály Zoltán: Stabat Mater, Orbán György: Ave verum corpus, Anton Bruckner: Locus iste című alkotások kerülnek a tevékenység központjában, de reflektálnak majd Bartók egynemű karai közül olyanokra is, mint a Huszárnóta, Ne menj el!, Ne hagyj itt!, Bolyongás, Ne láttalak volna, Leánynéző. Továbbá segédanyagként Johann Sebastian Bach egyes művek, Szőnyi Erzsébet Gyakorlófüzetete és a Kodály Biciniumok is a repertoár részét képezik.

 

Gráf Zsuzsanna

 

Egyetemi beosztás: 

Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, Budapest

Oktatói tevékenység:

1988-: Városmajori Gimnázium zenei tagozatának vezetője, Angelica Leánykar alapítója, karnagya

2010-: Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, Budapest, szolfézs-zeneelmélet

Vendégtanár, mesterkurzusok:

IUNA Music University, Buenos Aires

Az Europa Cantat Festival Atelier vezetőjeként, és nemzetközi versenyek zsűri tagjaként is keresett szakember. Gyakran vezet karnagyi kurzusokat hazánkban és külföldön egyaránt. 2004 nyarán számos bemutató órát és kóruspróbát tartott Japánban, terjesztve ezzel a Kodály-módszer szellemiségét.

Karvezetői tevékenység, koncertek:

1988-: Angelica Leánykar karnagya

Dolgozott a Honvéd Férfikar karnagyaként is

Az Angelica Leánykar létrejötte óta a magyar zenei élet egyik kiválósága és a nemzetközi kórusvilágnak is elismert szereplője lett. Számos európai országban felléptek már, és nagy sikerrel vendégszerepeltek Amerikában, valamint Japánban is. Gráf Zsuzsanna kórusával fontos versenyeken, fesztiválokon nyert első díjakat, őt magát pedig karnagyi különdíjban részesítették. A kórus nemzetközi versenyeken nyert első díjat Debrecenben, Arezzóban. Rómában, Neerpeltben, Tolosában, Corkban, illetve a 10. Kórusolimpián Athénban. Turnéztak Észak- és Dél-Amerikában, Japánban és Európa több országában. Felléptek a párizsi Notre Dame-ban, a római Szent Péter-bazilikában és az Európai Parlamentben is. Rendszeres fellépői a Budapesti tavaszi Fesztiválnak. Olyan muzsikusokkal léptek fel, mint Vigh Andrea, Bogányi Gergely, a Magyar Rádió Zenekara, Fesztiválzenekar, Dognányi zenekar, Danubia Zenekar vagy a Honvéd Kórus. Eddigi működésük alatt hét lemezen szerepelnek.

Díjak, kitüntetések:

2000, 2004, 2010: Artisjus-díj; 2007: Liszt Ferenc-díj; 2013: Bartók–Pásztory-díj; 2014: Prima Primissima díj