Magyar Film 120

Folytatódik a filmtörténeti vetítéssorozat április 23-án, vasárnap 19 órától a Művészeti Egyetemen.

Magyar Film 120

Emberek a havason

1942, dráma, 89 perc, román felirattal

 

Rendező: Szőts István

Forgatókönyv: Szőts István, Nyírő József Kopjafák c. novellája alapján

Operatőr: Fekete Ferenc

Vágó: Kerényi Zoltán

Zene: Farkas Ferenc

Szereplők: Görbe János, Szellay Alice, Ferenczi Péterke, Bihari József, Makláry János

 

Erdélyi havasok. Felhők, fenyők, kis ház. Itt él Csutak Gergely székely favágó a feleségével, Annával és Gergővel, a kisfiúkkal. A táj szépsége, a természet közelsége mégsem hoz töretlen boldogságot. A szép fiatalasszonyra szemet vet a munkaadó, míg férje távol van. Anna elmenekül, de a szakadékba zuhan. Gergely halálos bosszút áll. Bebörtönzik, de amikor lehull a hó és jön a karácsony, megszökik, hogy ajándékot adhasson a kisfiának, a kicsi Gergőnek...

 

Szőts István 1942-ben forgatott filmje az egyetemes filmművészet világszerte becsült darabja. Szerepe volt az olasz neorealizmus zászlóbontásában és fordulópontnak számít a magyar filmnyelv megújulása terén a magyar film történetében. Az Emberek a havason témája Nyírő József novellája alapján a társadalmi egyenlőtlenség, a kiszolgáltatottság, a megalázottak és megszomorítottak világa. Szőts István megejtő közvetlenséggel és őszinte rokonszenvvel viszi vászonra a havasok hőseit, s eszményeket is ebben a puritán szférában talál ilyen az önfeláldozás, a tisztesség, a becsület, a szolidaritás. A romantikus szemlélet és a keserű antikapitalizmus sajátos jelképekbe ágyazott. Görbe János, Szellay Alice és Bihari József színészi teljesítménye nagymértékben járul hozzá a film magas hőfokához. A rendező a vizualitás nyelvén fogalmazta meg azt, amit pályatársai szavakkal próbáltak életre kelteni.

 

A film 1942-ben Velencében művészeti díjat nyert és 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választották.