Teatrológusok Találkozója

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem 2016. április 7-8.

Teatrológusok Találkozója

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen az 1995/1996-os egyetemi évben kezdte el tanulmányait az első teatrológusosztály. A „teatrológia” nevet a francia kultúrából kaptuk, és bár sokszor használjuk mellette a „dramaturgiát” és a „színháztudományt”, hozzánk nőtt ez a név is, belaktuk, örömmel éljük meg különféle vonatkozásait, változásait.

Amelyből van bőven. A kilencvenes évek közepén az irodalmi titkár főként a drámaszöveggel foglalkozott, a kritikus pedig kritikát írt. Később a dramaturg a rendező legelső, legbelső munkatársává vált. Az egységes pályamodell - mint a művészeti felsőoktatásban általában - mára a múlté, a teatrológus korábbi feladatai mellett pályázatot ír, honlapot szerkeszt, archívumot kutat, rendezvényt szervez, drámapedagógiai workshopot tart. Színpadi szöveget ír. Tévéműsort szerkeszt. Színházat igazgat.

Húsz év nem nagy idő az egyetemi képzésben. Ahhoz azonban pont elég, hogy alkalmat kínáljon ránézni önmagunkra, rákérdezni eddigi eredményeinkre és további feladatainkra. Egykori diákjaink szakmai élete rendkívül sokféle, büszkeségre és önkritikára egyaránt ad számunkra okot. A Teatrológusok Találkozója a volt és jelenlegi teatrológus diákok, tanárok és az egyetem vezetősége közös ünnepe.

A találkozó programjain szívesen látjuk a sajtó képviselőit és minden érdeklődőt!

 

 

Program:

 

Április 7., csütörtök, 19 óra, Stúdió Színház

Sergi Belbel: Halál

Rendező: Bocsárdi László

Az előadásra a megszokott módon, a 0736-350686 telefonszámon lehet jegyet foglalni.

 

Április 8., péntek, Stúdió Színház előcsarnoka

9:30 - kávé, tea

10:00-14:00 - megnyitó, beszélgetés

14:00-16:00 - szünet

16:00-18:00 - kötetlen beszélgetés