Vendégünk Hollerung Gábor karmester

A Zene Intézet Szalman Lóránt Vegyeskara idén májusban már második alkalommal vett részt előadóként Budapesten a több évtizedes hagyományra visszatekintő nagyszabású, „Énekel az ország” rendezvényen, melynek csúcspontját a budapesti Művészetek Palotájában megszólaltatott bartóki remekmű, a Cantata profana jelentette.

Vendégünk Hollerung Gábor karmester

Meghívásunkra - nagy örömünkre – és a Studium Prospero alapítvány támogatásával, június elején (1-3 között) az említett rendezvény értelmi szerzője, vezetője a látogatott hozzánk egy mesterkurzus erejéig, hogy hallgatóinkkal megossza gazdag karvezetői, karmesteri, zenei  tapasztalatait.

 

Venedégünk, HOLLERUNG GÁBOR Liszt Ferenc-díjas karmester, karvezető, érdemes művész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság vezető karnagya, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny alapítója és művészeti vezetője.

 

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte karvezetés (1972–77) és karmester szakon (1975–80), ahol Vásárhelyi Zoltán, Párkai István és Kórodi András voltak a tanárai, majd Eric Ericson (1975) és Kurt Masur (1978) Somogyi László (1981) mesterkurzusain képezte tovább magát.

 

Íme szakmai pályafutásának főbb állomásai:

•      1979–81 között Miskolci Szimfonikus Zenekar másodkarnagya volt

•      1981–83 között a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen tanított zeneelméletet, zenetörténetet és karvezetést és a nőikart vezette

•      2001–2008 között a Honvéd Együttes zeneigazgatója, majd művészeti vezetője

•      1989-2000 között a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2001-től pedig Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója

 

Karmesterként nemcsak Magyarországon és külföldön is nagy elismerésnek örvend. 2002–2005 között a Jerusalem Symphony Orchestra első vendégkarmestere volt, 2002-től 2007-ig a Philharmonia Singers Tel Aviv zenei tanácsadójaként tevékenykedett. Számos európai zenekarral való fellépésén kívül szerepelt az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Cincinnati Szimfonikus Zenekar, a Brazil Szimfonikus Zenekar, a Shanghai Szimfonikus Zenekar, Guangzhou Szimfonikus Zenekar és a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekar vendégkarmestereként.

 

Szakmai elismerését olyan kitüntetek fémjelzik, mint az Érdemes művész (2015), a Jeruzsálem-díj (2006), a Liszt Ferenc-díj (2004), A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2002).