XX. NEMZETKÖZI SZÍNHÁZTUDOMÁNYI KONFERENCIA

FELHÍVÁS a MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM DOKUMENTUM ÉS ELŐADÁS című XX. NEMZETKÖZI SZÍNHÁZTUDOMÁNYI KONFERENCIÁJÁN VALÓ RÉSZVÉTELRE

XX. NEMZETKÖZI SZÍNHÁZTUDOMÁNYI KONFERENCIA

2019. december 13-14.

Helyszín: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

 

Napjainkban, mikor a valós és virtuális létezés közötti határok egyre inkább elmosódnak és minden adattá válik, a dokumentum és az előadás közötti viszony vizsgálata végtelen sok lehetőséget kínál. A drámaszövegeket ihlető történelmi vagy politikai dokumentumok, a színházi kiáltványok vagy az intézmények működési dokumentumai, az alkotók személyes iratai és az alkotófolyamatok dokumentálásának módszerei, a színházi archívumok működési rendszerei és a színházi előadásban felhasznált dokumentumok kezelésének etikája mind érdekes és termékeny kutatási témát kínáló vetületei az előadóművészetekben és a színházban megjelenő dokumentumnak.

 

A média által erősen uralt világunkban, melyben a dokumentumok és adatok feldolgozása, nyilvánosságra hozatala és értelmezése létfontosságú képességekké váltak, a művészi igazságkeresés talán újszerű módszerekkel, építő módon járulhat hozzá az emberi társadalom fenntartható működéséhez.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színháztudományi konferenciája a dokumentum és előadás közötti viszonyt vizsgáló interdiszciplináris beszélgetésre hívja azérdekelteket. Az előadóművészetek történetével és elméletével, a kultúra történetével és elméletével, irodalomelmélettel, művészettörténettel, esztétikával, szociológiával, filozófiával, történelemmel, antropológiával, médiatörténettel és médiaelmélettel vagy más, a téma releváns megközelítésére alkalmas szakterülettel foglalkozó egyetemi oktatók, kutatók, alkotók, doktoranduszok előadásait vagy lecture performance jellegű javaslatait várjuk.

A kivonatot vagy a lecture performance javaslatot (250-300 szó), valamint a szerző rövid szakmai életrajzát francia vagy angol nyelven e-mail-ben (Word dokumentum) kérjük elküldeni a dokumentumkonferencia@gmail.com e-mail címre, 2019. november 15-ig.

 

Kérjük, a jelentkezéshez mellékeljék elérhetőségi adataikat (név, cím, e-mail, telefonszám, foglalkoztató intézmény neve).

 

A jelentkezésekről a konferencia tudományos bizottsága dönt. Az eredményeket 2019. november 25-ig közlik.

 

A konferencia nyelvei: francia, angol, román, magyar. A román és magyar nyelvű előadások számára a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak.

 

Kapcsolattartó: dr. Patkó Éva, dr. Balási András