Állásfoglalás

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem - a Magyar Művészeti Kar és a Román Művészeti Kar - oktatói aggodalommal követik a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult válságos helyzetet.

fotó: Nizsai Dániel / Színház Online

Tény, hogy súlyos veszteség érte a magyar színházművészeti oktatást azáltal, hogy több jeles művésztanár, a színházművészeti műhelyek meghatározó személyiségei úgy érezték, hogy jelen körülmények között nem tudják tovább folytatni - nem egy esetben évtizedes tapasztalaton nyugvó - kiemelkedően eredményes oktatói munkásságukat. Többen közülük vendégtanárként, meghívottként a mi egyetemünkön is tanítottak, s néhányuknak közülük munkásságuk elismeréseként, egyetemünk Doktor Honoris Causa oklevelet adományozott.

 

Mi a magyar nyelvű oktatás, az egyetemi autonómia és az oktatói szabadság elkötelezett hívei vagyunk. Szerintünk ezeket a fogalmakat nem szabad semmiképpen sem elszakítani egymástól. Kitartó munkával elértük, hogy az egyetemi autonómia intézményeként önálló művészeti karokként működjünk a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Ezen a téren is hathatós szakmai támogatást kaptunk a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, többek között a doktori képzés és a doktori iskola megszervezése terén.

 

Mindezért értelmezhetetlennek tűnik számunkra, hogy a kinevezett kuratórium első lépései az egyetemi autonómia és az oktatói szabadság korlátozását helyezték kilátásba. Meggyőződésünk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi intézménnyé történő átszervezése semmiképpen sem járhat együtt ezeknek az alapelveknek a sérülésével.

 

Ebben a szellemben támogatásunkról szeretnénk biztosítani az egyetem oktatóit, és az egyetemük autonómiájáért küzdő hallgatókat.

 


 

 

Dr. Sorin CRISAN

rektor

 

 

 

Dr. BALÁSI András

rektorhelyettes

 

 

 

Dr. Oana LEAHU

dékán, Román Művészeti Kar

 

 

 

Dr. KÓS Anna

dékán, Magyar Művészeti Kar