Concert Harry Tavitian şi Cserey Csaba în cadrul Conferinţei Internaţionale de Ştiinţele Teatrului


Concert Harry Tavitian şi Cserey Csaba în cadrul Conferinţei Internaţionale de Ştiinţele Teatrului

 

În cadrul Conferinţei Internaţionale de Ştiinţele Teatrului organizată de Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, în perioada 20-22 noiembrie 2013, va avea loc un concert susţinut de duo-ul Harry Tavitian şi Cserey Csaba. Concertul va fi susţinut pe scena Teatrului Studio al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, ora 19.00, în cea de-a doua zi a conferinţei.

Pianistul Harry Tavitian se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, „printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European“. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Harry Tavitian: „Cserey Csaba este unul dintre cei mai inventivi percuţionişti români de jazz și se numără printre partenerii mei preferaţi. În ultimii zece ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte, în România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria şi Turcia.“

Harry Tavitian: „Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simţ extraordinar al ritmului şi al... umorului”
Cserey Csaba: „Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca şi mine de lumea Orientului. Simt că în jazz mă exprim pe mine însumi şi reusesc să transmit acestă emoţie şi publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, poate chiar esenţa jazzului: spontaneitatea şi trăirea adevarată”.

Muzica duo-ului este deosebit de apreciată de public pentru energia debordantă, spontaneitatea, dar şi pentru pasajele de o mare tensiune dramatică. Comunicarea deosebită între cei doi se transmite şi între scenă şi public.
La sfârşitul lui 2008 duo-ul a  lansat CD-ul „Naşterea”, care s-a bucurat de un mare succes. Istoricul englez Roger Griffin spunea despre muzica de pe acest CD că „exprimă puterea de a transcende a muzicii, în toate tradiţiile şi formele sale”.

Atât Tavitian cât și Cserey sunt pasionaţi de sincretismul artelor, teatrul ocupând un loc important. Au făcut muzică de scenă live la piese de teatru.
De peste 20 de ani Harry Tavitian foloseşte elemente de teatru instrumental şi costum în concertele sale şi a făcut muzica de scenă (live) la piesele “Furtuna” de Shakespeare în regia regretatei Kovacs Ildiko (1988), „Melissa” de Kazantzakis, la Tetrul Bulandra, cu Victor Rebengiuc în rolul principal (1995) şi “Orgasm” de Vlad Zografi (2001), în regia Nonei Ciobanu. A concertat şi la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ (2001), Săptămâna Festivalului Internaţional de Teatru “Atelier” de la Satu Mare organizat de Teatrul de Nord (2006), Colocviilor teatrale ale minorităţilor din România de la Gheorghieni (2007), Gala Tânărului Actor de la Mangalia (2008), "TESZT" - Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara (2013), etc.

Cserey Csaba a jucat ca actor în piese de teatru (inclusiv teatru de păpuşi). Încă de la sfârşitul anilor ’90 creează „Marşul tobelor”, un spectacol unic de teatru al tobelor. Foloseşte ca şi Harry Tavitian elemente de costum şi teatru instrumental în concertele sale.

Cronici la concertele duoului Harry Tavitian – Cserey Csaba
„Un concert excepţional la Bruxelles! Îndelung aplaudaţi de un public entuziast, cei doi maeştri ai jazzului românesc au oferit un spectacol de neuitat. Frumuseţea muzicii lor a hipnotizat pur şi simplu audienţa“.

„Exuberantul Cserey Csaba şi complexul Harry Tavitian, în ciuda deosebirii de temperament, sau poate tocmai de aceea, formează un cuplu seducator, o "fabrică" ambulantă de jazz. Aparent, responsabil cu show-ul ar fi Csaba, în timp ce Harry ar fi cel ce explorează adâncurile simţurilor muzicale. În timpul concertului, rolurile se schimbă, iar artiştii intră în rolul de "solist" pe rând, completându-se cu fantezie şi bun-simţ“. (Maria Sângiorzan TV net - Cluj )

„Harry Tavitian & Cserey Csaba iarăşi au uimit – la fiecare concert al maeştrilor eşti pur şi simplu hipnotizat de scenă, atât muzica lor, care transmite o bucurie imensă de a exista, cât şi energia celor doi te ţin în priză şi te fac să te simţi participant la o conspiraţie mondială a celor aleşi să se bucure de muzică“ – scriitorul Alexandru Vakulovski despre concertul susţinut de duo la Festivalul Stufstock, Vama Veche, 2008