ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ

Duminica, 21 mai de la ora 19 continuă seria de proiecții de filme la Universitatea de Arte. Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, U.D.T.M. - MADISZ județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții cu titlul 120 de ani de Istoria Filmului Maghiar. Seria cuprinde 11 filme care se proiectează şi la Târgu Mureș şi care prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar.

ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ

Timpul stă pa loc / Megáll az idő

ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘDuminică, 21 mai 2017 de la ora 19 la Universitatea de Artă (str. Köteles Sámuel nr. 8) continuăm seria de proiecții din 120 de ani - Istoria filmului maghiar cu un film cult al anilor 80 regizat de Gothár Péter: Timpul stă pe loc / Megáll az idő. Cu această ocazie comemorăm un an de la trecerea în neființă a actorului Rajhona Ádám, născut la Târgu-Mureș, precum și pe Kakassy Ágnes, cea care joacă de două decenii pe scena din rai și a terminat facultatea tot la Institutul din strada Köteles Sámuel, și desigur pe Szabó Lajos, tot târgumureșean, tot absolvent al Institutului „Szentgyörgyi István”. Înainte de proiecție ne va povestii despre acești remarcanți artiști ardeleni Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, U.D.T.M. - MADISZ județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții cu titlul 120 de ani - Istoria Filmului Maghiar. Seria cuprinde 11 filme care se proiectează şi la Târgu Mureș, şi prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar.


Filmul Timpul stă pe loc al regizorului Gothár Péter este în acelaşi timp un film clasic, un preferat al publicului şi un film cult despre perioada sufocantă de la începutul anilor 60, pe care forma experimentală adoptată conţinutului din partea regizorului şi prestaţia genială a tinerilor actori îl fac să dăinuie.

Premiera internaţională a filmului a avut loc la festivalul de la Cannes, unde regizorul a obţinut premiul de debut.


Muzica filmului a fost compus de compozitorul Selmeczi György, originar din Cluj.


În rolul profesorului îl puteţi viziona pe celebrul actor născut la Târgu Mureș, Rajhona Ádám. A absolvit la Târgu-Mureș, Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István” în 1966. În perioada 1966–1974 a fost actor la Teatrul de Stat Maghiar din Timișoara, iar în decembrie a plecat în Ungaria. Între 1975 și 1982 a fost actor la Teatrul Csiky Gergely din Kaposvár, în perioada 1982–1989 a fost actor la Teatrul Katona József din Budapesta (la care teatru este actor fondator). În stagiunea 1990-1991 a jucat în Teatrul Petőfi din Veszprém, iar în perioada 1991-1995 la Teatrul Katona József din Kecskemét. Pentru o stagiune a revenit în capitală la Teatrul Thália, după care a fost liber profesionist, iar din 1998 până la dispariția sa a fost actorul Teatrului de Comedie (Vígszínház).

Tot la Târgu Mureș a terminat facultatea și Kakassy Ágnes, actrița provenind din Cluj, de la a care dispariție au trecut două decenii (10 mai 1997). După terminarea studiilor a ajuns actor la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, iar din 1974 a făcut parte din trupa teatrului de la Oradea.

S-a născut la Târgu Mureș, a studiat tot la Institutul din strada Köteles Sámuel soțul actriței, Szabó Lajos. Primii paș de actori a făcut-o tot la Timișoara în 1962, de unde a plecat la Cluj, recenind după 7 ani petrecuți sub Cetățuia. Din 1971 până la dispariție era actor la Oradea.


Înainte de proiecție ne va vorbi despre film, regizori și actorii din film ardeleni Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.


Filmul proiectăm cu subtitrare în limba română.