ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ

Duminica, 25 iunie de la ora 19 continuă seria de proiecții de filme la Universitatea de Arte. Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, U.D.T.M. - MADISZ județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții cu titlul 120 de ani de Istoria Filmului Maghiar. Seria cuprinde 11 filme care se proiectează şi la Târgu Mureș şi care prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar.

ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ

ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ

 

Eldorado

ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ

 

Regia și scenariul: Bereményi Géza

Imaginea: Kardos Sándor

Editor: Losonci Teri

Muzica: Darvas Ferenc

Distribuția: Eperjes Károly, Pogány Judit, Eszenyi Enikő, Andorai Péter, Haumann Péter, Balkay Géza, Tóth Barnabás, Papcsik András, Sőth Sándor


Filmul distins cu Premiul Europa ne prezintă prin prisma vieţii unui comerciant din Piaţa Teleki, şi a familiei sale, în perioada dintre 1945 şi 1956, modul în care s-a întreţesut destinul individual cu istoria, în Ungaria postbelică. Filmul Eldorado, de inspiraţie autobiografică a devenit un film de suflet al generaţiei respective: reflectă soarta copiilor rămaşi orfani de tată în urma războiului şi în timp ce povesteşte întâmplări din trecut prezintă realitatea actuală. În film îl putem vedea pe marele actor Eperjes Károly într-unul din cele mai bune roluri ale sale, pelicula fiind primul film în care se fac trimiteri necenzurate la evenimentele din 1956.