Romanian Performing Arts. Perspectives 2015-2016


Romanian Performing Arts. Perspectives 2015-2016

Institutul Cultural Roman anunta aparitia publicatiei online in limba engleza Romanian Performing Arts. Perspectives 2015-2016 care ofera, prin multitudinea de puncte de vedere si perspective, o imagine cuprinzatoare asupra artelor spectacolului din Romania celor mai recenti ani.

Textele sunt semnate de critici si teoreticieni ai artelor spectacolului: Alice Georgescu, Cristina Rusiecki, Iulia Popovici, Oana Stoica, Monica Andronescu, Cristina Modreanu, Ludmila Patlanjoglu, Octavian Saiu si Gina Serbanescu. Alte doua articole sunt special dedicate Festivalului National de Teatru si Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Coordonatorul proiectului editorial este Irina Ionescu, teatrolog, director al Directiei Programe din cadrul Directiei Generale Reprezentante in Strainatate (ICR), lect. univ. dr. la Universitatea de Arte din Targu-Mures si profesor asociat la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale“ din Bucuresti.

Publicatia a fost realizata cu scopul de a crea o interfata prietenoasa intre mediul artelor scenice romanesti si mediile culturale din strainatate. Materialul se adreseaza producatorilor de teatru, selectioneri si curatori pentru festivaluri de artele spectacolului, critici de teatru si jurnalisti culturali.

Textele si imaginile surprind directiile importante la nivelul politicilor culturale, dar si la nivel estetic, oferind informatii despre ideile care au circulat sau circula in domeniul artelor scenice din Romania, despre spectacolele-eveniment care au avut loc, despre spatiile de joc, dar si despre artistii si autorii romani cei mai apreciati de public sau de critica de specialitate. Se regasesc in paginile publicatiei teatrele de repertoriu, proiectele si artistii independeti, experimentele artistice programate, dar si teatrul comercial.

Scopul proiectului este promovarea artelor scenice romanesti in afara granitelor tarii, pentru o mai buna integrare a proiectelor valoroase si a artistilor competitivi in circuitul firesc al pietelor culturale din strainatate (programe dedicate, festivaluri, burse de spectacole etc.), pentru continuarea relatiilor de parteneriat cu operatori culturali straini si pentru identificarea de noi parteneri de proiect.

Publicatia poate fi accesata aici: icr.ro/uploads/files/<wbr></wbr>publicatie-arte-scenice-icr.<wbr></wbr>pdf