Skip to main content

Conferința internațională de studii teatrale, ediția a XXII-a - Apel la contribuții

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș   16-17 decembrie 2021, Târgu-Mureș, România


Artele și cultura anulării

APEL LA CONTRIBUȚII

Născută din dorința de a șterge nedreptăți ale trecutului sau discursuri/gesturi ale prezentului, cultura anulării („cancel culture“) pare să nască dispute dintre cele mai aprinse. Fie că vorbim de apărătorii drepturilor omului, ale femeilor, ale populațiilor de culoare sau ale minorităților sexuale, pozițiile s-au dovedit a fi tranșante și, uneori ireconciliabile. Conducând la anularea unei persoane, a unei creații sau a unui întreg grup social, cultura anulării și-a găsit pârghiile de acțiune în mediul virtual, mai cu seamă în rețelele de socializare. La acestea s-au alăturat trusturi media, dar și companii sau corporații atente la un fenomen care, astăzi, nu mai poate fi neglijat de nimeni. Cultura și artele, în general, nu au rămas departe de impactul acțiunilor și al pretențiilor la justiție socială, o justiție care se face astăzi în afara instanțelor legal constituite, cu un impact social care depășește de departe verdictul tribunalelor. Scoaterea (cu alte cuvinte, anularea) din spațiul public a unor oameni de cultură, scriitori sau profesori de renume mondial, pentru replici considerate ofensatoare la adresa altor persoane (de regulă, a celor care se regăsesc în categoria minorităților), țin aproape zilnic prima pagină a cotidienelor și sunt partajate pe burtierele canalelor de televiziune. Împrumutată prin distorsiune din lumea spectacolului – a anula un spectacol –, cultura anulării își alătură semnificații dintre cele mai diferite, ideologice și, în egală măsură, ontologice, devenind o adevărată practică socială.

Întrebările la care conferința noastră caută răspunsuri sunt:

  • Există un istoric al culturii anulării sau este aceasta un „produs“ al societății post-adevăr?
  • În fața culturii anulării, artele răspund imperativelor de solidaritate umană sau se înscriu într-un proces de izolare?
  • Care sunt consecințele culturii anulării în plan estetic și artistic?
  • Care sunt limitele libertății de expresie la care fac apel cei care invocă „nedreptățile“ apărătorilor culturii anulării?
  • Există un drept la apărare al celor acuzați că au „rostit“ cuvinte (fraze) sau au propus creații care sunt considerate că aduc atingere imaginii sau drepturile altora?

La conferință sunt invitați să ia parte cadre didactice, studenți, artiști, oameni de cultură, antropologi, toți cei care cred că pot intra în dialog, în raport cu tema propusă. Vă invităm să trimiteți rezumatele lucrărilor (maximum 400 de cuvinte) în limbile română, maghiară, engleză sau franceză, împreună cu afilierea instituțională a autorilor, prin e-mail (în format compatibil Microsoft Word), către Sorin Crișan, email: si_crisan@yahoo.com și Balási András, email: balasi.andras1@gmail.com până la data de 3 decembrie 2021. Conferința se va desfășura online, pe secțiuni, în limbile română, maghiară, engleză și franceză. Comisia științifică va selecta lucrările care vor participa la conferință înainte de 10 decembrie 2021. Lucrările acceptate prin sistemul peer-review vor fi publicate în revista Symbolon (publicația academică de studii teatrale și culturale a Universității de Arte din Târgu-Mureș), indexată în baze de date internaționale.