Erasmus+
Programul ERASMUS +, finanţat de Comisia Europeană prin EACEA (Educational, Audivisual & Culture Executive Agency) pentru activităţi în domeniile educaţiei, culturii, tineretului şi sportului, se desfăşoară în perioada 2014 – 2020. Instituţiile europene de învăţământ superior care doresc să organizeze mobilităţi individuale şi să dezvolte partneriate strategice trebuie să deţină Charta ERASMUS pentru Învăţământ Superior (ECHE).
Activități:
1. MOBILITĂȚI DE STUDIU PENTRU STUDENȚI (SM)
Aceasta actiune permite studentilor sa efectueze o perioada de studii integrate de 3 pana la 12 luni intr-o alta tara participanta la program. Studentilor li se poate acorda un grant pentru a-i ajuta sa acopere cheltuiele de transport si subzistenta legate de perioada de studii in strainatate.
2. PLASAMENTE PENTRU STUDENȚI (SMP)
Aceasta actiune permite studentilor din institutii de invatamant superior sa efectueze un plasament cu o durata cuprinsa intre 3 luni si 12 luni, intr-o intreprindere sau organizatie dintr-o alta tara participanta.
‘Plasament’ este o alta denumire pentru cunoscutul ‘training’ sau ‘practica’. Organizatiile gazda pentru plasamente studentesti pot fi intreprinderi, centre de formare, centre de cercetare si alte organizatii, inclusiv institutii de invatamant superior.Studentilor li se poate acorda un grant pentru a-i ajuta sa acopere cheltuiele de transport si subzistenta (inclusiv cheltuielile cu asigurarea si viza) legate de perioada de plasament in strainatate.
3. MOBILITĂȚI DE PREDARE PENTRU CADRELE DIDACTICE (STA)
Aceasta actiune permite personalului sa predea o perioada cuprinsa intre 5 zile – sau cel putin 8 ore de predare – si 6 saptamani, intr-o institutie de invatamant superior dintr-o alta tara participanta.
Institutiile de invatamant superior/intreprinderile partenere trebuie sa fi convenit in prelabil asupra programului de activitati pe care urmeaza sa le desfasoare profesorii participanti (programul de predare). Atunci cand persoana venita in misiune de predare provine dintr-o institutie de invatamant superior, misiunea trebuie sa aiba la baza un acord interinstitutional intre institutia de origine si cea gazda.
4. FORMAREA PERSONALULUI UNIVERSITAR (STT)
Aceasta actiune permite cadrelor didactice si altor categorii de personal din institutii de invatamant superior sa participe la o perioada de formare cu o durata intre 5 zile lucratoare si 6 saptamani intr-o intreprindere sau organizatie, cum ar fi o institutie de invatamant superior dintr-o alta tara participanta la program.
Contact:
Szegedi Attila, coordonator Erasmus
Tel: 0265-266281, e-mail: szegedi17@yahoo.com
Bordi Alíz, secretar şef
Tel: 0265-266281, e-mail: uat@uat.ro