Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș

Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș (SAS UAT) promovează și creează oportunități de dezvoltare profesională pentru tinerii la începutul carierei (studenți și absolvenții ultimelor trei promoții). Este un incubator (idei și proiecte), gândit să pună în valoare resursele de creativitate existente în spațiul universitar, prin conectarea lor cu mediul de afaceri/profesioniștii și publicul artelor spectacolului.

 

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș a inițiat de-a lungul anilor numeroase proiecte de amploare, cu miză națională și internațională. Societatea Antreprenorială Studențească (SAS UAT) continuă să încurajeze generațiile actuale de studenți și absolvenții ultimelor trei promoții, conform cadrului legal și obiectivelor sale, în organizarea unor evenimente similare, bazate pe creativitate artistică și antreprenorială.

 

Societatea Antreprenorială Studențească (SAS) din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș (UAT) sprijină, dezvoltă și încurajează spiritul antreprenorial în rândul studenților Universității de Arte din Târgu Mureș și absolvenților proprii, în primii trei ani de la absolvire. Ca mecanism de sprijinire, dezvoltare și încurajare a spiritului antreprenorial în mediul universitar, SAS UAT funcționează pe bază de proiecte, propuse anual de studenți și absolvenți sau de echipa SAS UAT.


Principalele atribuții SAS UAT:

a. elaborarea de materiale destinate informării şi orientării studenţilor în realizarea planurilor de afaceri şi/sau proiectelor proprii;

b. organizarea de activități de mentorat pentru studenții care vor să înființeze un start-up;

c. încurajarea colaborării mentor-student, în vederea consolidării şi dezvoltării unor competenţe antreprenoriale necesare viitorilor absolvenți;

d. organizarea unor sesiuni de selecție a proiectelor/ideilor de afaceri etc., cu scopul sprijinirii concrete a acestora;

e. atragerea de finanţări pentru cele mai bune proiecte;

f. coordonarea activității tuturor incubatoarelor de afaceri, întreprinderilor simulate şi altor entităţi antreprenoriale, din cadrul UAT.

 

Pentru informații la zi și oportunități profesionale, urmăriți pagina de Facebook SAS-UAT(https://www.facebook.com/sas.uat.mures)

 

Proiecte:

 

Scrierea cererilor de finanțare (workshop) – Tips & Tricks

28 octombrie 2024, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș

 

Un atelier având ca tematică scrierea cererilor de finanțare (tips & tricks), susținut de CS II dr. Ioana Baalbaki, în sala „Tudor Jarda“ a UAT. Au fost trecute în revistă principalele surse de finanțare pentru proiecte culturale și a fost discutată strucutra unei cereri de finanțare. Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului: Dima MUSICamp – excelență artistică în programele studențești de practică, FDI 2024, cod proiect CNFIS-FDI-2024-F-0122, director de proiect: CS II dr. Ioana Baalbaki (ANMGD).

 

Antreprenoriatul artistic. Particip/acumulez/implementez

13-22 septembrie 2024, București

 

Șapte studenți/masteranzi/absolvenți ai Universității de Arte din Târgu-Mureș au participat, în perioada 13-22 septembrie 2024, la un program de internship, în cadrul Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent (ediția a 14-a), ca parte a proiectului „Antreprenoriatul artistic. Particip/acumulez/implementez“. Cei șapte studenți/masteranzi/absolvenți sunt: Sergiu Aștelean (Master Teatrologie. Impresariat artistic), Alexandra-Alina Popa(Master Teatrologie. Impresariat artistic), Andreia Cîmpanu (Master Arta Actorului), Alexandru Cruceru (Actorie, anul II), Ramona Gherasim (Actorie, absolventă 2024), Andrea Mihaela Cuc (Master Arta Actorului, absolventă 2022) și Vasilia Stoichkova (Master Arta actorului de teatru muzical).

 

Inițiativa a aparținut Societății Antreprenoriale Studențești din cadrul UAT și a fost sprijinită și de UNITER (Instituție de utilitate publică), în urma câștigării unei finanțări nerambursabile (timbrul teatral 2024).

 

Experiența pe care a oferit-o Festivalul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent (ediția a 14-a) le-a permis participanților să învețe – prin implicare directă – cum se gestionează un proiect cultural în spațiul independent, direct de la cei care au obținut succesul în zona de antreprenoriat artistic/creativ. Nu au lipsit nici experiențele estetice, dat fiind că studenții/masteranzii/absolvenții UAT au putut viziona cele mai bune, noi și nonconformiste producții teatrale ale sectorului independent, din București și din țară. Au avut loc și câteva întâlniri profesionale cu managerul cultural Doina Dogăroiu de la Asociația Hearth/Casa Kerim/Parfumerie, prof. univ. dr. Aura Corbeanu – vicepreședinte UNITER, teatrologul și criticul de teatru Cristiana Gavrilă și managerul cultural/producătorul Ionuț Corpaci (Teatrul Național București), coregraful Vava Ștefănescu (manager al Centrului Național al Dansului București) și a fost vizitat Teatrul Elisabeta – teatru-restaurant/teatrul comercial cu mare succes la public.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul generos al partenerului SAS UAT - BANCA TRANSILVANIA.

Proiectul Artist și/sau antreprenor. Idei și proiecte sustenabile pentru sectorul cultural și creativ (proiect finanțat de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, CNFIS-FDI-2023-F-0100)

 

Proiectul a curpins Săptămâna antreprenoriatului studențesc și Întâlnirea Societății Antreprenoriale Studențești – SAS UAT.

 

Săptămâna antreprenoriatului studențesc

23-27 octombrie 2023, Teatrul Studio și Casa Bolyai (Târgu-Mureș)

 

Un eveniment menit să ofere studenților și absolvenților UAT informații de ordin practic, decantate în urma unor experiențe relevante, dar și teoria esențială pentru îndeplinirea obiectivelor proiectelor personale și profesionale. Experții și profesioniștii invitați au facilitat, în acest sens, accesul participanților la diverse instrumente și resurse.

 

Programul evenimentului s-a desfășurat, după cum urmează:

Luni, 23 octombrie și marti, 24 octombrie (orele 11:00-13:00 și 14:00-17:00), Teatrul Studio

Atelier: Antreprenoriat cultural, cu Alex Floroiu

Atelierul și-a propus să ofere participanților noțiuni teoretice de bază și instrumente de dezvoltare a unei afaceri în domeniul cultural și creativ. Pe lângă elementele de management proiecte și antreprenoriat, marketing și PR, vânzări și finanțări, organizare evenimente și impresariat artistic, participanții au aflat care sunt bazele industriei creative, modul ei de funcționare și criteriile juste de referință în construirea unei cariere antreprenoriale solide.

Alex Floroiu este actor, trainer, manager de proiecte, impresar artistic, antreprenor cultural și președinte al Breslei Actorilor (www.breaslaactorilor.ro)

 

Miercuri, 25 octombrie (orele 10:00-13:00), Casa Bolyai (Str. Papiu nr. 19/2, intrarea din strada Kőrösi Csoma Sándor)

Atelier: Growth Hacking, pentru că mărimea contează, cu Katalin Orosz

În calitate de consultant de afaceri, Katalin Orosz îi ajută pe antreprenori să găsească noi modalități de a-și dezvolta afacerile. După o carieră de succes ca director de marketing la MOL România și Autonet, Katalin Orosz a absolvit un MBA (Master în Business Administration) în Montreal, Canada și a lucrat ca director de marketing pentru companii multinaționale precum Eli Lilly și Nestle. Bazându-se pe anii de experiență în vânzări, Katalin Orosz a vorbit despre ce este Growth Hacking și despre ceea ce ne poate limita în capacitatea noastră de a ne dezvolta ca antreprenori și ca oameni.

 

Miercuri, 25 octombrie (orele 14:00-17:00), Casa Bolyai (Str. Papiu nr. 19/2, intrarea din strada Kőrösi Csoma Sándor)

Atelier: Oportunități de afaceri pentru tineri și calea spre succes în condițiile actuale, cu Róbert Vincze

Róbert Vincze este lider și trainerul principal la Seminar Consulting România (https://seminarconsulting.ro/ro/). Este un om de afaceri experimentat și un vorbitor inspirat. A început să facă afaceri când avea doar 21 de ani, iar șase ani mai târziu a gestionat unsprezece businessuri simultan. Din 2016, în calitate de director-trainer al Seminar Consulting România, a instruit cu succes mii de directori generali din Ungaria și România.

 

Joi, 26 octombrie (orele 11:00-13:00 și 14:00-17:00), Casa Bolyai (Str. Papiu nr. 19/2, intrarea din strada Kőrösi Csoma Sándor)

Atelier: Finanțarea proiectului cultural. De la ideea artistică la redactarea unei cereri de finanțare, cu Ioana Baalbaki 

Muzicolog, manager artistic și violonist, lect. dr. Ioana Baalbaki îmbină cu succes, de peste 15 ani, activitățile artistice cu cele conexe proiectelor culturale. S-a implicat în echipa de implementare a numeroase proiecte internaționale, a inițiat proiecte importante, este membru fondator al Asociației Culturale „Notes&Ties“ și al Asociației Cultura Viva Sighișoara, sub umbrela cărora a scris, câștigat și decontat cu succes cereri de finanțare pentru granturi SEE, AFCN, primării și consilii județene. A fost cadru didactic asociat al Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima“ și a fost invitată să susțină cursuri la Universitatea din Atena (2019) și la Conservatorul din Livorno (2023). Din 2017, este cadru didactic al UAT, la Departamentul de Muzică, iar din 2018 este evaluator AFCN.

 

Vineri, 27 octombrie (orele 11:00-13:00 și 14:00-17:00), Teatrul Studio

Atelier: Școala privată de muzică – model de antreprenoriat artistic, cu Nicole David

Nicole David și-a început cariera în muzică studiind pianul la Liceul de Arte „Regina Maria“ din Alba Iulia. A continuat apoi la Academia Natională de Muzică „Gh. Dima“, unde s-a specializat în regie teatru muzical și jazz. Din 2016, este vocal coach la Voltaj Academy (https://voltajacademy.ro/), în Cluj-Napoca, unde a avut oportunitatea de a transforma vocile a sute de vocaliști pasionați de muzică. 

 

Săptămâna antreprenoriatului studențesc s-a desfășurat având convingerea că: „Antreprenoriatul nu mai poate fi ignorat astăzi în conturarea politicilor culturale, dat fiind că organizațiile independente/inițiativele particulare, alături de instituțiile oficiale, sunt esențiale pentru dezvoltarea sectorului cultural și creativ, schimbarea unor atitudini, îmbunătățirea standardului de viață la nivelul orașelor/localităților, care devin astfel mai atrăgătoare pentru investitori, forța de muncă (sezonieră/temporară/permanentă) și turiști.

 

Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș (SAS UAT) îi însoțește pe studenți și absolvenți (ultimele trei promoții) în efortul lor de a înțelege particularitățile/excepționalitatea domeniului artelor spectacolului și mecanismele pieței (un mod de organizare firească a activității economice, ce nu poate fi ignorat), cu factorul său competitiv și potențialul de creștere, cu infrastructura pe care o folosește și cu dezvoltarea pe care o aduce.

 

Organizațiile independente/inițiativele particulare în domeniul artelor spectacolului trebuie susținute/protejate pe/în piață, înțelegând perfect felul în care funcționează, regulile ei și conceptului de marketing, contextul social și specificul local.

 

Cultura ne definește ca indivizi/comunitate/națiune, ne oferă sentimentul de apartenență, ne amintește cine suntem, ne spune povestea – este însăși autobiografia noastră. Astfel, –simbolic, estetic și economic – valoarea ei (ca formă a creativității) pentru societate este imensă.

 

Impresarii artistici, liderii organizațiilor independente și inițiativelor particulare în artele spectacolului – antreprenorii domeniului, ca facilitatori ai întâlnirilor cu publicul, este esențial să înțeleagă – din acest motiv, în primul rând – că activitatea lor are o valoare socială esențială, care ar trebui să primeze, întotdeauna, chiar în fața intereselor comerciale.“

(Conf. univ. dr. habil. Irina Ionescu, președinte al Consiliului executiv SAS UAT)

 

Parteneri media ai Săptămânii SAS UAT: M9TV, Punctul.ro, Radio Târgu-Mureș, TVR Târgu-Mureș, Zi de zi.

 

Întâlnirea Societății Antreprenoriale Studențești – SAS UAT

Evenimentul a avut loc pe data de 18 noiembrie 2023, în cadrul Festivalului Studio, organizat de UAT, în perioada 17-26 noiembrie 2023.

 

Moderator: prof. univ. dr. Aura Corbeanu (vicepreședinte UNITER)

Participanți: Sașa Pânzaru (artist independent, câștigătoarea Premiului pentru cea mai bună actriță, Gala HOP, 2023), lect. univ. dr. Ioana Bogățan (manager al Teatrului de păpuși „Prichindel“ din Alba Iulia), Florentina Váry (director, Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș), Dan Rădulescu (actor, director artistic al Teatrului Național din Târgu-Mureș), conf. univ. dr. Gavril Cadariu (manager al Teatrului pentru copii și tineret „Ariel“ din Târgu-Mureș), Liviu Pancu (regizor și actor, fondator și director al Teatrului „Scena“ din Cetatea Târgu-Mureș).

 

Evenimentul a avut loc plecând de la convingerea că antreprenoriatul cultural solicită creativitatea tinerilor cu inițiativă – idei și proiecte – în egală măsură ca formele de expresie scenică. Dezvoltarea sectorului cultural și creativ depinde și ea de această creativitate, de felul în care reușește să aducă valoare la nivel social, dar și în zona economică. Inițiativele independente, parteneriatele public-private, proiectele punctuale din cadrul unor instituții/organizații schimbă astăzi cu rapiditate mentalități, tipare de consum, viața culturală și socială a orașelor. Universitatea de Arte a inițiat de-a lungul anilor numeroase proiecte de amploare care au pus Târgu-Mureșul pe harta evenimentelor cu miză națională și internațională. Iar actualele generații de studenți, masteranzi și doctoranzi conferă siguranța că inițiative, similare, viitoare vor păstra acest statut privilegiat, onorant și obligant de promotor al creativității artistice și antreprenoriale.

 

Conferințele Americii Latine – Multiculturalidad (CALM)

27 februarie – 3 martie 2023

Organizatori principali: Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia. SAS UAT a fost partener pentru implementarea proiectului.

 

Conferințele și atelierele au avut loc, în spațiile UAT – pentru studenți, cadre didactice, cercetători (ICTM), artiști performativi, absolvenți UAT, comunitatea artistică și au fost susținute de: Théophile Choquet (Universidade de Brasília, Brazilia), artist performativ; Maria Paz Valle Riestra Ortiz de Cevallos, (Universidad Católica del Perú, Lima), coregrafă; Laura Fuentes Matus, artist performativ și directorul artistic al Asociației Culturale PEMEHUE CAI Collaboration Artistique Internationale (Chile); Melissa Castillo Caviedes (Plataforma 322 Producción, Arte y Cultura, Puerto Vallarta Mexic), coregrafă; Marina Eugenia Rios (Instituto Nacional del Tango Buenos Aires din Argentina), solistă și actriță.

 

Tabăra Internațională de Creație Artistică LEGĂTURI/LIAISONS/CONNECTIONS

8-13 august 2022, Camping Zori, Cloașterf nr. 3, Saschiz, jud. Mureș, România

 

Workshopuri tematice în domeniul artelor aplicate (dans, expresie corporală, teatru de animație, arta vorbirii, design/eco-fashion, foto-video), cinci artiști naționali și internaționali (România, Franța și Mexic), cu o vastă experiență în zona artelor performative, dar și de formare antreprenorială intensivă în domeniul artistic. Proiect-pilot propus spre implementare de coregraful și dansatorul Daniel Pop (Master Teatrologie. Impresariat artistic), inițiativă antreprenorială susținută de Societatea Antreprenorială Studențească a Universității de Arte din Târgu-Mureș.

 

Parteneri: