Skip to main content

Proiectul ”ContempL – LiSiLoG” – WHEN BODY PLAYS” la UAT


Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia din Târgu-Mureș (ICTM) din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș (UAT) și Teatrul „Studio” din Târgu-Mureș, în parteneriat cu Asociația culturală „ART12PM” din Paris și Institutul Francez din România (IFRo) organizează în perioada 9-14 octombrie 2023 proiectul „ContempL – LiSiLoG” – WHEN BODY PLAYS.

Creat la inițiativa coregrafului, dansatorului și pedagogului francez de origine română Daniel POP, Directorul artistic al evenimentului, doctorand al Universității de Arte din Târgu Mureș, sub coordonarea managerului de proiect lector universitar dr. Adriana Boanta, proiectul se dezvoltă ca un laborator de creație, cercetare și inovare artistică, cu scopul materializării iniţiativei parteneriale între mediul academic și cel artistic.

 „ContempL – LiSiLoG”  urmărește cercetarea unor noi contexte de creație în practica artistică prin intermediul tehnologiei pentru a răspunde numeroaselor provocări survenite în planul creației.

Adresat studenților, cercetătorilor, artiștilor performativi, dansatori, actori și muzicieni, deopotrivă, proiectul urmărește explorarea legăturii între tehnologie și practica artistică prin abordarea interdisciplinară, a procesului creativ cu ajutorul dispozitivului iMSS (Interactive Motion Sound System/ Sistem Interactiv de Mișcare și Sunet) produs de Asociația LiSiLoG din Franța.

„iMSS este un instrument modular, cu mai multe camera și senzori de mișcare, orientat spre creație prin dezvoltări specifice legate de proiect. Acest sistem se bazează pe captarea mișcării prin intermediul camerelor, senzorilor de sunet și mișcare, permițând interpretului să evolueze liber. Mișcările lui sunt analizate și „traduse” în limbaj sonor, în timp real în momentul în care dansatorul, performerul interacționează cu dispozitivele iMSS. Se urmărește astfel, experimentarea, crearea legăturilor organice create între corpul performerului, sunet și mișcare.” – Daniel Pop, Directorul artistic al proiectului.

„În premieră, pentru mediu universitar din România, cât și pentru scena unui teatru, dispozitivul produs de LiSiLoG este folosit ca instrument de cercetare, inovare și practica artistică a coregrafilor, dansatorilor, muzicienilor, actorilor, regizorilor, scenografilor, sound și light designerilor. Concomitent, urmărim dezvoltare unui program de cercetare interdisciplinară, cu focus pe explorarea interferențelor multiculturale, încurajând cooperarea între Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și artiști performativi, cercetători  și creatori din Franța.” – Adriana Boanta, manager proiect.

Timp de 5 zile, activitățile proiectului sunt derulate prin intermediul a unor sesiuni de workshop-uri/ ateliere intensive de dans contemporan, multimedia, creație muzicală – „WHEN BODY PLAYS” prin intermediul cărora se urmărește aprofundarea înțelegerii diversității ecosistemelor artistice.

Acestea vor fi susținute de 5 creatori francezi: Daniel POP, coregraf și dansator, director artistic al ART12PM, din Paris; Jessie GICQUIAUX, dansatoare; Christophe Lebreton, light designer și  membru fondator al LiSiLOG; Jean Geoffroy, compozitor digital art și Vincent GEOFFROY, sound designer.

 

Workshop-urile se vor desfășura în perioada 9-14 octombrie 2023, pe scena Teatrului „Studio” din Târgu-Mureș, în intervalul orar 10.00-13.00.

Miercuri, 11 octombrie, ora 19.00, în Cetatea Medievală din Târgu-Mureș, la Cupola, dansatoarea franceză Jessie GICQUIAUX va  susține o demonstrație de dans, cu elemente din cultura urbană, intitulat „FlashMobHipHop”.

Vineri, 13 octombrie, ora 19.00, la Teatrul „Studio” va avea loc prezentarea rezultatelor obținute în cadrul atelierelor și va fi organizată o sesiune de dezbateri, moderată de Daniel POP,  la care publicul este invitat să adreseze întrebări celor implicați în procesul de creație.

Accesul publicului la toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului este liber.

Informații suplimentare vor fi disponibile accesând www.uat.ro.

Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) este o structură în cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș ce desfășoară activități de cercetare intense, sprijină inițiativele de cercetare ale doctoranzilor și tinerilor cercetători, organizând sesiuni științifice, cu impact internațional. Integrat în peisajul științific internațional, ITCM dispune de o echipă de cercetători formată din specialiști cu o bogată experiență academică și de cercetare în științele teatrale și multiple participări la simpozioane și conferințe naționale și internaționale.