Skip to main content

Prezentarea proiectului FABULAMUNDI - NEW VOICES la UAT

10 octombrie 2023, ora 18:00


Universitatea de Arte din Târgu-Mureș - partener Fabulamundi New Voices, un nou proiect european care susține autorii dramatici

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș vă invită marți, 10 octombrie 2023, la ora 18.00, în foaierul Teatrului Studio (str. Köteles Sámuel nr. 6), la inaugurarea proiectului european Fabulamundi New Voices, care își propune să contribuie la formarea vocațională a tinerilor cu vârsta sub 27 de ani prin ateliere de scriere dramatică.

Maximum 10 studenți înscriși la toate specializările universității, nivel licență, vor fi selectați ca participanți la atelierele coordonate de Elise Wilk, unul dintre cei mai bine cotați dramaturgi contemporani.

Printre temele abordate în cadrul Fabulamundi New Voices se numără egalitatea de gen, sustenabilitatea și digitalizarea. La nivel internațional, participanții vor beneficia, pe lângă mobilități și întâlniri cu dramaturgi consacrați, de laboratoare creative al căror impact vizează peste 400 de tineri.

Elise Wilk (n. 29 iulie 1981, Braşov), s-a numărat în 2008 printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, S-a întâmplat într-o joi. De atunci, textele ei sunt montate în teatre din România şi din străinătate, fiind traduse până acum în 12 limbi. A câștigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013 (Pisica verde), Concursul Naţional de Dramaturgie organizat de Teatrul Național Timișoara (2015, Avioane de hârtie) și Concursul de dramaturgie-monodramă organizat de Teatrul George Bacovia din Bacău (2017, Crocodil).
Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014, iar Decât o Revistă printre cei 100 de oameni pentru România de mâine (2018). A participat la programe internaționale ca Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania (2014), Hot Ink la Teatrul Lark din New York (2015), Fabulamundi. Playwriting Europe (2013-2020) și GalataPerform Istanbul (2021). În 2019 primește distincția Personalitatea anului în diaspora germană din partea Internationale Medienhilfe. În anul 2021, textul Crocodil, tradus în italiană de Roberto Merlo, câștigă premiul internațional Carlo Annoni la Milano. În 2022, piesa Dispariții, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas, câștigă premiul pentru dramaturgie est-europeană AURORA în Polonia. În același an, Elise Wilk primește Premiul pentru dramaturgie contemporană din partea Teatrului Dramaturgilor Români.

Fabulamundi New Voices este un proiect european care urmărește susținerea dramaturgiei contemporane și creșterea interesului tinerilor cu vârsta între 17 și 27 de ani pentru acest domeniu, prin implicarea peste 14 teatre, festivaluri și organizații culturale din 9 țări. Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați pagina web a proiectului: www.fabulamundi.eu! Fabulamundi New Voices este un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.