Adela Ciocan

"Sunt absolvent al UAT"

Când ți-ai dat seama că vrei să te faci actriță?

Am crescut în lumea artei, cântând de mică, așa că după terminarea liceului am vrut să dau la conservator. Profesorul meu de canto mi-a spus însă că am nevoie de actorie, să îmi depășesc insecuritățile, să mă dezvolt frumos și să îmi exploatez potențialul. Am stat un an acasă, m-am pregatit pentru admitere și am intrat. A fost cea mai frumoasă aventură.

Ce sfat i-ai da, tu cea de azi,unui student aflat înaintea primului examen din anul 1, semestrul 1?

Să fie îndrăzneață, să muncească, să dăruiască. Să facă tot cu bucurie și să țtie că nu e moarte de om dacă nu a ieșit personajul așa cum își imagina. Și să profite din plin de facultate, pentru că sunt cei mai frumoși ani!

Alege un moment important din timpul anilor de studii.

Toți anii au fost speciali în felul lor. Anii de studenție au fost anii în care mi-am cunoscut și colegii care au ajuns să îmi fie frați și surori pentru cinci ani plini. Facultatea mi-a fost casa. Am râs, am plâns și cât încă!! Îmi amintesc anul 1 semestrul 1, atunci când m-am lovit de toate (plecat de acasă, stat într-un apartament mic, cu înca trei persoane, pe cont propriu)... practic, m-am lovit de realitate. Eram obosită de la cursuri și repetiții, dar era cea mai frumoasă stare de oboseală pe care o simțisem până atunci. Nu am avut încredere în mine așa că, prin ochii inocenți și cu vocea timidă, mi-am întrebat profesorul de actorie de ce a ales ca eu să fac parte din această grupă. A spus „potențial”. Atunci a fost momentul în care am realizat că pot să fac asta și că merit.

Crezi că teatrul poate schimba lumea?

Teatrul a schimbat lumea încă din vremea antică, de ce să nu o facă și acum? Da, teatrul schimbă lumea. Din propriile experiențe aș putea spune că ceea ce simți ca actor, dar și ca spectator, pentru două ore, e de nedescris. Energia care te învăluie nu se poate explica, trebuie doar să o simți.

Ce înseamnă să fii un bun actor?

A fi un actor bun înseamnă să dăruiești mereu ceva din tine partenerilor de scenă și publicului. De fiecare dată, să o iei de la zero cu fiecare personaj, să rămâi mereu bucuros când trebuie să joci, să o faci ca și cum ar fi pentru ultima dată.

Ce alte proiecte sau activități simți că te-au ajutat să te dezvolți în perioada studiilor?

M-au ajutat proiectele independente, fiindcă acolo am reușit să pun în practică tot ce am învățat în anii de facultate.

În viitor te vezi activând în mediul cultural consacrat sau în proiecte alternative / independente, și de ce?

Da, amândouă. Nu mă văd făcând altceva.