Skip to main content

Apel la participare în cadrul proiectului “MAKE A MOVE


Apel la participare în cadrul proiectului “MAKE A MOVE – Laborator organizat la TÂRGU-MUREȘ: "InsideOut – Poziționarea practicilor teatrului neinstituționalizat într-un context critic jurnalistic și de afaceri"
Termen-limită: 10 NOIEMBRIE 2019
Universitatea de Arte din Târgu-Mureș lansează un apel la participare, adresat artiștilor și companiilor independente, referitor la una dintre secțiunile Laboratorului organizat la Târgu-Mureș - “InsideOut – Poziționarea practicilor teatrului neinstituționalizat într-un context critic jurnalistic și de afaceri”. Laboratorul va avea loc între 9 și 19 decembrie 2019, în cadrul proiectului internațional "Make a Move" – Incubator artistic pentru teatrul contemporan neinstituționalizat și independent din Europa. Vor fi selectați 10 artiști din România și Ungaria, cu scopul de a colabora cu

10 artiști internaționali în cadrul Modulului Artistic al Laboratorului, în perioada 9 - 16 decembrie 2019.
Apelul se adresează tuturor creatorilor independenți de teatru, artiști care lucrează pe cont propriu sau grupuri (companii) din România și Ungaria, din domeniul practic al teatrului contemporan bazat pe mișcare (teatru fizic, pantomimă, improvizație și alte forme de teatru orientate spre relația cu corpul și cu mișcarea).
Modulul Artistic din cadrul Laboratorului organizat la Târgu-Mureș va avea ca temă valoarea adăugată a interculturalității și va include:
• diferite practici și abordări artistice, procese creative și metodologii referitoare la creația colectivă;
• schimburi de informații, abilități și experiență între participanți internaționali, locali și regionali pe tema excelenței artistice și a dezvoltării audienței;
• întâlniri cu focus-grupuri, cum ar fi studenți și angajați ai universității;
• pregătirea și dezvoltarea unor idei de proiecte pe termen scurt, împreună cu artiști locali, regionali și internaționali;
• prezentări destinate publicului local, presei, purtătorilor de opinie și profesioniștilor implicați în politicile culturale la nivel național.
Obiectivul proiectului "Make a Move" este să contribuie la revitalizarea teatrului european prin mobilizarea potențialului de creație și inovație al practicilor teatrale neinstituționalizate, cum ar fi teatrul fizic, pantomima și teatrul de improvizație.

Strategia care vizează acest scop constă în dezvoltarea și testarea unui mediu inovator de tip incubator, în care practicieni ai teatrului neinstituționalizat vor avea ocazia să își dezvolte abilitățile artistice și profesionale, precum și să-și construiască propunerile de spectacole prin co-creație și colaborare cu artiști internaționali și locali. 

Proiectul acoperă costurile de deplasare, cazare și subzistență ale aplicanților acceptați.

Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.
Criterii de eligiblitate
Artiști din domeniul practicii teatrale bazate pe mișcare și/sau a căror artă are o legătură puternică cu corpul și cu mișcarea;
Artiști cu domiciliul în România sau Ungaria, care lucrează independent sau în cadrul unor grupuri (companii) înregistrate în România sau Ungaria; 
O condiție necesară pentru grupuri (companii) este să fie eligibile pentru finanțare în România;
Cunoașterea foarte bună a limbii engleze (vorbit și scris);
Vârsta peste 18 ani.
Criterii generale
Interesul pentru participarea la proiecte transaționale de colaborare și de creație comună;
Interesul pentru dezvoltarea abilităților în domeniul excelenței artistice și în dezvoltarea audienței;
Implicarea în rețele artistice și în dezvoltarea continuă a proiectelor de cooperare internațională.
Oportunități
Munca în context internațional;
Consolidarea abilităților profesionale;
Acumularea de informații de la egal la egal, educație și antrenament;
Consolidarea unei cariere transnaționale și internaționale;
Accesarea unor piețe noi, prezența în rețele artistice, dezvoltarea parteneriatelor și acumularea de contacte;
Întâlnirea cu publicuri noi și mai largi.
Termeni și condiții
Toate cheltuielile vor fi acoperite, inclusiv deplasarea, cazarea și subzistența (mese sau diurnă).
Artiștii vor colabora cu artiștii rezidenți atât în cadrul Modulului Artistic (vor colabora la prezentările publice), cât și în ceea ce privește componenta de cercetare a proiectului: 'Make a Move' include un element de cercetare academică, al cărui scop este să documenteze și să analizeze laboratoarele ca model și metodologie. La fiecare laborator participă cercetători din instituții academice UE (parteneri ai proiectului), având rol de observatori care își vor realiza munca de cercetare prin colaborare și consultare cu artiștii, prin intermediul chestionarelor și al focus-grupurilor.
Program și calendar
Acest apel la participare se referă la Laboratorul "InsideOut – Poziționarea practicilor teatrului neinstituționalizat într-un context critic jurnalistic și de afaceri", organizat la Târgu-Mureș, mai exact, la activitățile care vor avea loc între datele 9-15 decembrie 2019 (această perioadă exclude zilele de deplasare pentru artiștii care nu sunt din Târgu-Mureș).  Laboratorul va fi organizat în spațiile oferite de Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.
Pe parcursul Laboratorului, artistul/artista selectat(ă) va avea ocazia să colaboreze și să conlucreze cu noăsprezece (19) alți artiști - zece (10) artiști internaționali și nouă (9) artiști din România și Ungaria.
Rezultatele acestei colaborări vor fi prezentate public în data de 14 decembrie 2019, în cadrul unui eveniment în care artiștii "Make a Move" vor performa și vor interacționa cu publicul local. Prezentarea va fi urmată de discuții.
Despre Incubatorul artistic
Ediția pilot a Incubatorului artistic a avut loc pe parcursul anului 2019 în două sesiuni consecutive în Galway (Irlanda) și Rijeka (Croația), care vor fi urmate de Laboratorul organizat la Târgu-Mureș (România). Durata fiecărei sesiuni din cadrul Incubatorului artistic/Laboratorului este de 10 zile.
Fiecare sesiune prevede un laborator de co-creație, al cărui scop este implementarea imediată a abilităților dobândite pe parcursul colaborării dintre artiștii participanți, dar și facilitarea interacțiunii cu colegii din domeniu, cu mentorii și cu spectatorii din alte țări.
Aplicația
Vă rugăm să completați online

acest formular cu datele personale, o scurtă biografie, o scrisoare de motivație, CV(uri), recomandări și link-uri către mostre din spectacole.
Termenul-limită pentru aplicații este 10 noiembrie 2019, ora 4pm (GMT+2).
Selecția
Se va lua o decizie provizorie pe baza calității artistice, care este posibil să fie urmată de un interviu prin Skype. 
Candidații vor fi informați cu privire la rezultatele finale, inclusiv la lista de așteptare cel târziu în 20 noiembrie 2019.
În luna decembrie 2019, artiștii selectați vor semna contractele în cadrul proiectului.
Pentru mai multe informații, ne puteți contacta a adresa makeamoveuat@gmail.com (Subject: MAM Call Inquiry for Târgu-Mureș Lab/Informații referitoare la Apelul MAM pentru Laboratorul din Târgu-Mureș).