ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ
Duminica, 23 aprilie de la ora 19 continuă seria de proiecții de filme la Universitatea de Arte. Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, U.D.T.M. - MADISZ județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții cu titlul 120 de ani de Istoria Filmului Maghiar. Seria cuprinde 11 filme care se proiectează şi la Târgu Mureș şi care prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar.
Oamenii muntelui / Emberek a havason
1942, dramă, 89 min., subtitrat în limba română
Regia: Szőts István
Scenariul: Szőts István după nuvela lui Nyírő József
Imaginea: Fekete Ferenc
Editor: Kerényi Zoltán
Muzica: Farkas Ferenc
Distribuţia: Görbe János, Szellay Alice, Ferenczi Péterke, Bihari József, Makláry János
Munții din Ardeal. Cer înnorat, brazi, o căsuță mică. Aici trăiește Csutak Gergely, un tăietor de lemne, împreună cu soția sa, Anna și cu băiețelul lor, Gergő. Totuși frumusețea peisajului și natura care îi înconjoară nu le aduce o fericire absolută. În timp ce soțul este departe de casă, șeful acestuia pune ochii pe nevasta sa frumoasă. Anna încearcă să scape, dar cade în prăpastie. Gergely se răzbună, omorându-l pe vinovat. Ajunge în închisoare, dar când cade prima ninsoare și se apropie Crăciunul, evadează din închisoare ca să-i ducă un cadou micului său fiu, lui Gergő...
Pelicula realizată în anul 1942 de Szőcs István este o creaţie inclusă în arta cinematografică universală, având un rol important în dezvoltarea neorealismului italian. În anul 1942 filmul a obţinut premiul artistic la Veneţia. Oamenii muntelui, bazat pe o nuvelă de Nyírő József prezintă lumea inegalităţilor sociale, a celor aserviţi, umiliţi şi întristaţi. Aduce pe ecran cu o sinceritate şi compasiune profundă eroii muntelui, în această sferă puritană regăsind idealuri precum abnegaţia, cinstea, onoarea şi solidaritatea. Regizorul comunică prin limbaj vizual ceea ce alţii reuşesc să spună prin vorbe.