Adriana Burlacu

"Sunt absolvent al UAT"

Când ți-ai dat seama că vrei să te faci actriță?

Eu merg la teatru de când aveam cinci ani. M-am născut în Botoșani, iar până când m-am mutat în Constanța, mergeam la Teatrul ,,Mihai Eminescu” din Botoșani. M-am mutat în Constanța și am început să merg împreună cu mama la Teatrul de Stat din Constanța. Pentru că îi admiram foarte mult pe actori, după fiecare spectacol mergeam în culise să îi felicit. În fiecare weekend mă aflam în sala de spectacol. Există spectacole pe care le-am văzut de peste 20 de ori, știind replicile pe de rost. Îmi plăcea foarte mult faptul că reușeau să transmită emoție și mă gândeam cum ar fi dacă aș putea face și eu asta la un moment dat. Creșteam și îmi dădeam seama cât de frumos este ceea ce fac ei, și cât de mult îmi place ceea ce văd. Treptat, am intrat în colectivul lor. Purtam discuții legate de meseria asta, de viață și m-au ajutat extrem de mult în demersul meu. Am avut un rol de figurație în spectacolul ,,Nunta lui Figaro”, am fost unul dintre voluntarii teatrului timp de trei ani, perioadă în care am oferit ajutor atât în cadrul festivalurilor organizate de teatru, cât și în decursul lucrului la spectacole. În clasa a X-a am activat într-o trupă de teatru pentru adolescenți, jucând într-un spectacol bazat pe poveștile noastre de viață. Tot în clasa a X-a mi-am dat seama că asta vreau să fac toată viața mea, în urma experiențelor acumulate de-a lungul anilor. M-am pregătit pentru admitere, am dat examen și am intrat la Actorie.

Ce sfat i-ai da, tu cea de azi, unui student aflat înaintea primului examen din anul 1, semestrul 1?

Să fie curajos, deschis, să ia orice greșeală, dacă se întâmplă să existe, ca pe o experiență și o lecție, să se bucure, să fie prezent indiferent dacă are acțiune/text sau nu (adică să nu se gândească la altceva sau să se deconecteze) și să aibă energie.

Alege un moment important din timpul anilor de studii și împărtășește-ni-l.

Sunt foarte multe momente importante pe care le-am trăit în acești 3 ani. Unul dintre ele a fost după examenul de actorie din anul II, semestrul al II-lea când profesoara mea de actorie mi-a spus că este mândră de mine. Tot după acel examen, mai mulți profesori și studenți din anii mai mari mi-au spus că se observă o evoluție foarte mare, că am potențial și că fac foarte bine ceea ce fac. M-am bucurat extrem de mult! Un alt moment important a fost când s-a organizat un casting pentru formarea unei trupe de improvizație a universității și am câștigat castingul.

Crezi că teatrul poate schimba lumea?

Da! Sunt sigură de asta. Teatrul este locul unde oamenii se întâlnesc și împărtășesc experiențe, trăiri, sentimente. Prin intermediul teatrului, oamenii pot deveni mai buni, mai empatici, mai îngăduitori. Avem nevoie de teatru.

Ce înseamnă să fii un bun actor?

Să fii un bun actor înseamnă să înveți textul la timp, să nu întârzii la repetiții, să îți respecți colegii și pe toți oamenii care lucrează împreună cu tine la un spectacol, ă ai control asupra propriului corp și asupra vocii, să nu amesteci viața personală cu cea profesională, să fii un partener bun de scenă, să știi să iei de la fiecare om cu care te întâlnești ceea ce consideri că îți este de folos, să știi să lucrezi într-un grup de oameni și să te poți adapta în funcție pe cerințele fiecărui regizor.

Ce alte proiecte sau activități simți că te-au ajutat să te dezvolți în perioada studiilor?

Pe lângă lucrul la clasă care m-a ajutat extrem de mult să mă dezvolt, toate colaborările cu secția Regie și Coregrafie au contribuit la dezvoltarea mea. Mă bucur că am avut șansa și norocul să colaborez aproape în fiecare semestru cu studenții de la alte specializări, având chiar și câte 3-4 colaborări simultan. Sunt o persoană căreia îi place să aibă activitate non-stop. Ieșeam dintr-o repetiție și intram în alta (e valabil și acum) și am învățat cum să fac astfel încât să le diferențiez. Pe lângă colaborări, am fost implicată în proiecte ale universității, am participat la festivaluri, la workshop-uri care mi-au fost și îmi sunt de folos. Cred că este extrem de important să capeți experiență și să lucrezi cu cât mai mulți oameni.

În viitor te vezi activând în mediul cultural consacrat sau în proiecte alternative / independente, și de ce?

 

Da. Sunt o persoană muncitoare, ambițioasă, dedicată, generoasă, deșteaptă, curioasă (din punct de vedere profesional) și îmi doresc să practic această meserie toată viața. Nu mă văd făcând altceva.