Cosmin Petruț
"Sunt Absolvent al UAT"
Când ți-ai dat seama că vrei să te faci actor?
Încă din gimnaziu am realizat că vreau să devin actor. Experiența de a dubla desene animate începând cu vârsta de 12 ani mi-a dezvoltat pasiunea pentru interpretare, iar colaborarea cu alți actori m-a format și m-a inspirat să urmez această cale.
Ce sfat i-ai da, tu cel de azi, unui student aflat înaintea primului examen din anul 1, semestrul 1?
Înainte de primul examen din anul 1, semestrul 1, sfatul meu este să te bucuri de fiecare moment, să nu cauți perfecțiunea pentru că e plictisitoare și lipsită de farmec și să nu ai îndoieli. Căutări da, sunt normale, vitale în domeniul nostru, dar nu îndoieli.
Alege un moment important din timpul anilor de studii și împărtășește-ni-l.
Întâlnirea cu Irina Moscu. A fost nu doar fascinantă din punct de vedere personal și artistic, ci și o experiență formativă care mi-a arătat că există și un alt mod de a face un spectacol de teatru. Sunt profund recunoscător pentru șansa de a colabora cu ea și de a juca în spectacolele sale, printre care și „Trei surori”, prezentat la FNT și la TNT.
Crezi că teatrul poate schimba lumea?
Nu cred că teatrul are puterea de a schimba lumea. În schimb, cred că această putere vine de la artiști - actori, regizori, scenografi etc. Teatrul nu poate exista fără artiști, dar artiștii pot funcționa și în afara teatrului. De aceea, cred că schimbarea începe din interior către exterior, iar noi, artiștii, avem datoria de a folosi teatrul ca un instrument al nostru pentru a contribui la transformarea lumii. Este modul nostru de exprimare, iar schimbarea o aducem noi.
Ce înseamnă să fii un bun actor?
Ce înseamnă să fii frumos? A fi un bun actor poate fi subiectiv și dificil de definit în mod absolut. Cu toate acestea, cred că un aspect esențial este să nu te pierzi pe drum și să ai încredere în vocea interioară care te-a ghidat atunci când ai ales să devii actor. Ascultarea acelei voci și rămânerea fidelă acelei pasiuni este esențială pentru a evolua.
Ce alte proiecte sau activități simți că te-au ajutat să te dezvolți în perioada studiilor?
Fiecare examen de clasă, fiecare examen de regie și fiecare participare la workshopuri și festivaluri. Însă, cele mai importante au fost întâlnirile. Chiar dacă nu am fost în rezonanță cu toți colegii regizori sau cu toți profesorii, fiecare dintre ei a contribuit la formarea mea. Deosebit de valoroase au fost interacțiunile cu cei cu care nu am avut o conexiune imediată. Aceste experiențe m-au ajutat să fiu maleabil și flexibil, dar și să înțeleg mai bine cine sunt ca actor și ce tip de artă mă atrage cu adevărat.
În viitor te vezi activând în mediul cultural consacrat sau în proiecte alternative / independente, și de ce?
Voi rămâne loial mediului cultural consacrat deoarece cred cu tărie că visurile pot deveni realitate. Faptul că sunt actor în teatrul în care am visat de mic că o să fiu reprezintă o realizare uriașă pentru mine. În același timp, nu voi renunța la mediul alternativ al dublajului, pe care îl practic de 14 ani. Ba din contră, voi face tot ce ține de mine pentru a-i obține recunoașterea ca o formă distinctă de artă.