Cristina Brumă

"Sunt absolvent al UAT": interviu

Când ți-ai dat seama că vrei să te faci actriță?

Mi-am dat seama că vreau să fiu actriță în liceu. Eram foarte vorbăreață, plină de energie și entuziasmată de absolut orice mic lucru care apărea în viața mea. Am vrut să urmez un drum care să îmi permită să mă bucur de aceste calități. Tot atunci am intrat într-o trupă de teatru.

Ce sfat i-ai da, tu cea de azi, unui student aflat înaintea primului examen din anul 1, semestrul 1?

Bucură-te de etapa prin care treci. Nu lua totul în serios. Fii răbdător și blând cu tine. Ești în plin proces de învățare și, fără să îți dai seama, acum trăiești cei mai frumoși ani din studenție. E în regulă să greșești! Asta înseamnă că ai încă multe lucruri de experimentat și descoperit, ceea ce e minunat! Și nu în ultimul rând, implică-te și pune suflet în ceea ce faci, dar nu uita de tine pe traseu.

Alege un moment important din timpul anilor de studii.

Un moment important din anii studenției a fost anul petrecut acasă în timpul pandemiei. În mod ironic, faptul că am stat la distanță de actorie m-a făcut să învăț să o apreciez la adevăratul ei nivel. A fost un an care m-a maturizat, care m-a obligat să fiu mai responsabilă și disciplinată. Am învățat să mă adaptez și să abordez orice perioadă dificilă în mod creativ. Când am revenit la facultate, am reușit să privesc actoria cu mai multă plăcere și bucurie, să pun mai puțină presiune pe mine și să am puțin mai multă răbdare.

Crezi că teatrul poate schimba lumea?

Nu știu dacă teatrul poate schimba lumea. Cred totuși că poate face o diferență. În lumea haotică și imprevizibilă în care trăim, teatrul e încă un spațiu care ne invită la dialog, care ne cheamă să reflectăm puțin asupra vieții noastre. Ar fi minunat să poată schimba lumea. Dar oamenii sunt dificili și vor găsi mereu un mod de a strica lucrurile. E bine totuși că încă avem un loc unde putem dezbate asupra condiției noastre.

Ce înseamnă să fii un bun actor?

Sunt sigură că nu există un reper clar care să definească ce înseamnă a fi un actor bun, dar pentru mine un actor bun e un om responsabil, disciplinat, deschis către schimbare, mereu adaptabil, organizat, ancorat în realitate, cerebral, dar totuși sensibil și, poate cel mai important, o persoană care își dorește să aducă oamenii împreună.

Ce alte proiecte sau activități simți că te-au ajutat să te dezvolți în perioada studiilor?

Fiecare proiect din facultate a avut o mare însemnătate pentru mine, fie că vorbim de spectacolele din facultate, fie de cele din afara universității. Totuși sunt bucuroasă pentru proiectele care m-au scos din zona de confort și m-au obligat să-mi depășesc anumite nesiguranțe, precum proiectele din afară celor făcute la clasă. Printre acestea se numără Teatru în fața blocului, Project Humanity: Theater Lab 1.0 și examenele de regie la care am participat. Provocarea a constat în adaptabilitate. Fiecare proiect a implicat o anumită schimbare, fie spațiul, colegii de distribuție, mentalitatea asupra meseriei. Adaptabilitatea e probabil cea mai frumoasă parte a meseriei.

În viitor te vezi activând în mediul cultural consacrat sau în proiecte alternative / independente, și de ce?

E puțin devreme să pot da un răspuns. Probabil timpul, experiența și provocările de care mă voi lovi mă vor ajuta să dau un răspuns mai clar. Momentan sunt bucuroasă pentru fiecare eveniment care are loc în viața mea de actriță, pentru fiecare proiect în care decid să intru sau fiecare șansă care apare. Momentan pentru mine nu contează mediul în care activez atâta timp cât cred în ceea ce fac și îmi face plăcere.