Eva Deak
"Sunt absolvent al UAT"
Când ți-ai dat seama că vrei să te faci actriță?
Mi-am dat seama că vreau să devin actriță la vârsta de 14 ani, dar abia la 17 ani am început să iau această decizie în serios.
Ce sfat i-ai da, tu cea de azi, unui student aflat înaintea primului examen din anul 1, semestrul 1?
L-aș sfătui să nu îi fie teamă să aibă încredere în exercițiul/spectacolul/examenul respectiv și să se bucure de lumina reflectoarelor. Până la momentul examenului probabil a învățat deja tot ce trebuie să știe despre partea tehnică, e momentul să îi dea viață prin el însuși și să se simtă liber.
Alege un moment important din timpul anilor de studii și împărtășește-ni-l.
Pentru mine un moment extraordinar de important a fost realizarea spectacolului "Orestia", deoarece lucram pentru prima dată la construirea unui spectacol pe scena Teatrului Studio și totodată aveam de-a face pentru prima data cu o tragedie antică. Tot procesul de dezvoltare a însemnat foarte mult pentru mine, am simțit că fac parte dintr-o echipă profesionistă și avem încredere reciprocă. Deși în perioada finalizării spectacolului întâmpinam greutăți în viața personală, atât echipa cât și textul piesei mă ajutau foarte mult să mă ambiționez, mă motiva toată existența acestui proiect, așa încât am reușit să parcurg această perioadă lin și cu încredere alături de colegii mei, de regizor și de toată echipa care ne-a ajutat să dăm viață acestui spectacol.
Crezi că teatrul poate schimba lumea?
Cred că poate oferi o evadare, atât pentru spectatori cât și pentru actori
Ce înseamnă să fii un bun actor?
Cred că a fi un bun actor înseamnă să ai partea tehnică atât de bine structurată și implementată încât oricine să poată crede ca emoțiile interpretate sunt în profunzime trăite, deși poate nu sunt. Pe scurt: a fi actor tehnic fără să se vadă acest lucru.
Ce alte proiecte sau activități simți că te-au ajutat să te dezvolți în perioada studiilor?
Workshopurile organizate de facultate, deplasările și activitățile de grup. Mereu m-am simțit mai inspirată să lucrez în grup decât individual.
În viitor te vezi activând în mediul cultural consacrat sau în proiecte alternative / independente, și de ce?
Ce mai mult mi-ar plăcea să continui în mediul cultural consacrat, deoarece iubesc teatrul ca formă clasică, atât ca stil cât și ca structură. Aș simți că îmi oferă mai multă stabilitate, încredere și siguranță. Aș încerca și proiectele alternative pentru a mă dezvolta și a-mi deschide perspectivele în direcția teatrului experimental sau independent.