Petru Nistor

"Sunt absolvent al UAT"

Petru Nistor, absolvent al masteratului de Arta Actorului ne răspunde la câteva întrebări:

 

Când ți-ai dat seama că vrei să te faci actor?

 

De când eram mic, am avut înclinații către actorie. Mergeam la concursuri, învățam și recitam pe de rost poezii sau scenete și totul mi se părea o joacă. Aș putea spune că meseria m-a ales pe mine, nu m-am gândit să dau la actorie decât mult mai târziu, prin clasa a 8-a, când mama m-a întrebat ce vreau să devin când voi fi mare iar eu, fără să stau pe gânduri, am zis că vreau să mă fac actor. Deci da, cred că meseria m-a ales.

 

Ce sfat i-ai da, tu cel de azi, lui unui student înaintea primului examen din anul 1, semestrul 1?

 

Bucură-te, distrează-te.

 

Alege un moment important din timpul anilor de studii.

 

Pentru mine, momentele importante au fost orele de actorie și lecțiile studiate la acele ore. Și dacă ar fi să aleg o lecție importantă din toate câte le-am primit, acea lecție ar fi: "Simplitatea sporește gloria."

 

Crezi că teatrul poate schimba lumea?

 

Da, cred. Pentru că teatrul îl poate face pe omul care vine și vede un spectacol să iasă din sală cu o anumită stare sau cu un anumit gând. Și ce cred că este și mai important este că poate să împărtășească și cu alți oameni trăirile și gândurile lui. Aceasta cred că este puterea teatrului: să îmbogățească omul și să creeze legături.

 

Ce înseamnă să fii un bun actor?

 

Cred că a fi un bun actor înseamnă să fii muncitor, să îți respecți partenerul de scenă, să fii creativ în munca ta și, ceea ce mi se pare cel mai important, să fii un om bun.

 

Ce alte proiecte sau activități simți că te-au ajutat să te dezvolți în perioada studiilor?

 

M-au ajutat colaborările pe care le-am avut cu Teatrul Național în cadrul proiectului Ro.drama, cu Teatrul Scena (spectacolele Opt povești de dragoste și eroism și Femeia cu mai mulți pretendenți) și spectacolul în care am jucat la Teatrul de Artă din Deva (Muzicanții din Bremen). Simt că m-au provocat și că m-au scos din zona de confort, fiecare spectacol având specificul său.

 

În viitor te vezi activând în mediul cultural consacrat sau în proiecte alternative / independente, și de ce?

 

Mă văd lucrând și în mediul consacrat dar și și în zona de teatru radiofonic/voice-over. Astea sunt zonele în care m-am dezvoltat ca actor și de unde am învățat cel mai mult.