Vlad Grecu

"Sunt absolvent al UAT"

Când ți-ai dat seama că vrei să te faci actor?

Încă din clasa a VII-a, după ce am avut prima experiență pe o scenă profesionistă, mi-am dat seama că vreau să devin actor.

Ce sfat i-ai da, tu cea de azi, unui student aflat înaintea primului examen din anul 1, semestrul 1?

Relaxează-te! Să te bucuri! Să respiri! Dacă publicul râde, tu să nu o faci! Gândește ceea ce spui! Și nu uita, totul este aici și acum!

Alege un moment important din timpul anilor de studii și împărtășește-ni-l.

Unul dintre cele mai importante momente a fost după un examen al secției de regie, la finalul anului I, când o parte din spectatori au venit să mă felicite pentru rolul pe care îl făcusem. Am fost șocant, pentru că nu mă așteptam ca ceea ce făcusem să stârnească asemenea reacții.

Crezi că teatrul poate schimba lumea?

DA! Cel puțin lumea mea este mereu schimbată și îmbunătățită de teatru. Profesoara mea de actorie a spus odată ceva care mi-a schimbat complet viziunea despre acest univers al teatrului: "Teatrul nu salvează vieți, dar ne dă ceva pentru care viața merită trăită!".

Ce înseamnă să fii un bun actor?

Un actor bun este, în primul rând, un om bun! Un bun actor își învață textul la timp, știe când e momentul să intervină cu o sugestie sau o idee, simte când e necesar să tacă. Un bun actor are bun simț pentru această meserie, respectă corpul tehnic, își respectă colegii și încearcă să îi ajute.

Ce alte proiecte sau activități simți că te-au ajutat să te dezvolți în perioada studiilor?

Pentru dezvoltarea mea a contat mult faptul că am avut posibilitatea să colaborez cu Teatrul Dramatic "I.D.Sârbu" din Petroșani, încă de la începutul anului II. Pe de altă parte, faptul că am intrat în trupa de improvizație a Universității mi-a deschis orizontul spre un nou mod de abordare a Artei Actorului. Apoi, au mai contat toate colaborările cu secția de regie, atât la nivel de licență, cât și la masterat, faptul că am avut posibilitatea să construiesc light-designul pentru patru licențe ale secției de coregrafie, și nu în ultimul rând, diversitatea de workshopuri la care am avut posibilitatea să particip în timpul facultății.

În viitor te vezi activând în mediul cultural consacrat sau în proiecte alternative / independente, și de ce?

Îmi doresc să activez atât în mediul cultural consacrat, cât și în mediul independent, deoarece ambele reprezintă o șansă, o oportunitate de a învăța și de a aduce bucurie oamenilor.