Skip to main content

Cum arată viitorul studenților de la artele spectacolului?

Proiectul „UAT’s Next? II – Stagii de practică pentru studenți în Cluj-Napoca și Târgu Mureș” (ID 312496) este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027.


La această întrebare, Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii, Asociația Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca și Universitatea de Arte din Târgu Mureș răspund în cadrul unui nou proiect cofinanțat de Uniunea Europeană „UAT's Next? II - Stagii de practică pentru studenți în Cluj-Napoca și Târgu Mureș” ID 312496, timp de 2 ani.

Proiectul este implementat în perioada 01.02.2025 – 31.01.2027 de Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii, în parteneriat cu Asociația Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca și Universitatea de Arte din Târgu Mureș și își propune să îmbunătățească calitatea, caracterul incluziv, eficacitatea și relevanța sistemului de educație în 2 unități de învățământ universitar de stat prin facilitarea accesului la stagii de practică corelate cu cerințele pieței muncii pentru 251 de studenți din domeniul artelor spectacolului.

Partener asociat este Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, care va sprijini proiectul prin facilitarea practicii a 151 de studenți. 100 de studenți înmatriculați la Universitatea de Arte din Târgu Mureș vor completa ținta propusă prin proiect.

Studenții participanți la activitățile proiectului vor beneficia de programe de practică create special pentru ei de Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii și Asociația Reactor de creație și experiment pentru următoarele profile: actorie, regie, dramaturgie, teatrologie-management cultural, scenografie.

Programele de practică se vor desfășura în 4 serii (o serie pe semestru) prin simularea unor trupe de teatru independent și se vor realiza câte 15 minute dintr-un spectacol per trupă simulată. Aceste 15 minute se vor prezenta la Târgu Mureș și la Cluj-Napoca. După fiecare prezentare, o trupă simulată/semestru va primi un premiu constând în 15.000 lei cu care va pune în scenă tot spectacolul pregătit în cadrul stagiului de practică. Cele 4 spectacole vor avea prezentări publice în cadrul festivalului organizat de Universitatea de Arte din Târgu Mureș, eveniment care va închide proiectul.

Proiectul are o componentă de cercetare privind nevoile orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale, precum competențele socio-emoționale în artele spectacolului, asumată de Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Valoarea totală a proiectului este 4.930.481,82 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este 4.190.909,55 lei, cofinanțarea națională de la bugetul de stat este 714.037,32 lei, iar cofinanțarea UAT este 25.534,95 lei.

 

Pentru detalii:
Iolanda Chioaru – Manager de proiect
Tel: 0724750006
Email: Iolanda.chioaru@gmail.com

 

Detalii proiect

Obiectiv general al proiectului:
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemului de educație în 2 unități de învățământ universitar de stat prin facilitarea accesului la stagii de practică corelate cu cerințele pieței muncii pentru 251 de studenți din domeniul artelor spectacolului.

Obiective specifice:
OS1. Dezvoltarea competențelor transversale de responsabilitate socială și de mediu în rândul a 251 studenți, timp de 24 luni. Prin proiect ne propunem să selectăm în mod nediscriminatoriu 251 de studenți care se pregătesc în domeniul artelor spectacolului și să le furnizăm un curs de responsabilitate socială și de mediu timp de 24 luni.
OS2. Sprijinirea a 251 de studenți pentru acces pe piața muncii, timp de 24 de luni. Prin proiect ne propunem să selectăm în mod nediscriminatoriu 251 de studenți care se pregătesc în domeniul artelor spectacolului, să participe la stagii de practică în două organizații dinamice și ancorate în domeniul artelor spectacolului și să dezvoltăm un program de formare pentru competențe-cheie socio-emoționale, care va fi furnizat în rândul a 50 de studenți.
OS3. Identificarea nevoilor orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale și a competențelor-cheie socio-emoționale solicitate pe piața muncii din domeniul artelor spectacolului, timp de 10 luni.

Activități propuse și rezultate urmărite:

A1. Responsabilitate socială și de mediu
SA1.1. Responsabilitate socială și de mediu
R1 se concretizează în: un curs de responsabilitate socială și de mediu care include proceduri de diminuare a impactului asupra mediului în domeniul artistic, 251 de studenți sprijiniți pentru a dobândi competențe de responsabilitate socială și de mediu.

A2. Activități de sprijin pentru inserția viitorilor absolvenți pe piața muncii
SA2.1. Stagii de practică pentru studenți
SA2.2. Formarea de competențe socio-emoționale în vederea corelării sistemului de învățământ superior cu nevoile pieței muncii
R2 se concretizează în: 251 de studenți care au finalizat un stagiu complet de practică, 251 de stagii de practică realizate adaptate la cerințele pieței muncii, 8 programe de practică îmbunătățite prin 8 caiete de practică și 8 portofolii de practică pentru 8 specializări/calificări, 2 universități și-au îmbunătățit calitatea sistemelor de educație, un program de formare a competențelor-cheie socio-emoționale livrat către 50 de studenți.

A3. Realizarea de analize în vederea identificării unor nevoi orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale
SA3.1. Realizarea de analize în vederea identificării unor nevoi orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale
R3 se concretizează în: o metodologie de analiză asupra nevoilor orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale și a competențelor-cheie socio-emoționale solicitate pe piața muncii din domeniul artelor spectacolului, o analiză finalizată cu un raport final.

Activități transversale:
A4. Management de proiect / SA4.1. Management de proiect și achiziții publice
A5. Informare și publicitate / SA5.1. Informare și publicitate

 

Indicatori asumați:

(realizare) EECO06+07 - EECO06+07_Copii și tineri (număr persoane) – 251 de studenți sprijiniți să participe la stagii de pregătire practică
(rezultat) 5SR09 - 5SR09_Participanți rămași în sistemul de educație sau care și-au îmbunătățit nivelul de educație (număr participanți) – 251 de studenți care au finalizat un program de practică

 

Grup țintă vizat:

Grupul țintă vizat de proiect este format din 251 de studenți ISCED 6-8, înmatriculați în una din cele două universități vizate de proiect (Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) sau în alte universități/facultăți cu profil artistic (acreditate, publice sau private), cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, cu domiciliul în regiunea vizată de proiect (regiuni mai puțin dezvoltate din România). Cei 251 de studenți studiază în domeniul artelor spectacolului, iar stagiile de practică se vor desfășura pentru următoarele 8 specializări:

  1. Actorie
  2. Regie
  3. Dramaturgie (scriere creativă, scriere dramatică)
  4. Scenografie
  5. Teatrologie și management cultural (include și antreprenoriat cultural)
  6. Coregrafie
  7. Muzică
  8. Multimedia

Grupul țintă provine din două unități de învățământ: 151 studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, și 100 studenți de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.