UAT's Digital?

Digitalizarea universității de Arte din Târgu Mureș pentru trecerea la învățământul online si pregătirea studenților în ocupații emergente din industriile creative

 

Planul de Redresare și Reziliență

Reforma 5 : Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației

Investiția 16 : Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului

„UAT's Digital? - digitalizarea universității de Arte din Târgu Mureș pentru trecerea la învățământul online si pregătirea studenților în ocupații emergente din industriile creative” 

Cod 1166235598

Nr.contract de finanțare: 14040/16.09.2022

 

 

Activități în cadrul proiectului

Activitatea 1 . Achiziționarea echipamentelor, sistemelor IT și a softurilor aferente

A1 se va derula timp de 12 luni. Această activitate constă în derularea achizițiilor de echipamente, sisteme IT, softuri și aplicații informatice, conform planului de achiziții astfel încât după cele 12 luni de implementare, UAT să dețină infrastructura digitală de care are nevoie.

Prin A1 se va asigura infrastructura digitală pentru 10 departamente / laboratoare / centre de cercetare, după cum urmează:

NOI:

1. Departamentul Studio New Media 3.1

2. Departamentul Laborator de Animație Computerizată 2.1

EXISTENTE:

3. Departamentul Teatru

4. Departamentul Muzică

5. Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (lCTM)

6. Departamentul Studio

7. Departamentul Studio 2.1

8. Departamentul Biblioteca UAT

9. Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră

10. Societatea Antreprenorială Studențească a Universității de Arte

Infrastructura digitală rezultată în urma implementării A1 va fi utilizată de studenții UAT, de personalul didactic, personalul didactic auxiliar și de cercetare, după punerea sa în funcțiune.

 

A2. Utilizarea infrastructurii digitale achiziționate pentru actualizarea programelor de studiu existente sau dezvoltarea de programe de studiu noi cu componentă digitală pentru pregătirea studenților / masteranzilor / doctoranzilor UAT în meserii emergente în domeniul industriilor creative.

Pe măsură ce se achiziționează infrastructura digitală, personalul didactic, didactic auxiliar și de cercetare va începe utilizarea sa și integrarea noilor instrumente în programele de studii.

Proiectul prevede 6 programe de studii noi sau actualizate cu componentă digitală. Cele 6 programe vor asigura formarea a 120 de studenți (licență și master) și studenți doctoranzi în ocupații emergente din domeniul artistic, ocupații care vor integra o componentă digitală importantă. Astfel, până la finalul proiectului, 120 de studenți vor dobândi competențe digitale noi în domeniul lor de studiu.

Pentru implementarea acestei activități, conducerea UAT va numi câte un responsabil pentru fiecare departament / laborator / centru de cercetare digitalizat prin proiect. Fiecare responsabil va fi familiarizat cu modalitățile de utilizare în predare a infrastructurii respective de furnizorii de produse IT/ servicii și de specialiștii tehnici din comisia de achiziții timp de 4 luni. În etapa următoare, responsabilii vor desfășura o serie de consultări cu personalul didactic, didactic auxiliar și de cercetare din departamentul de care răspunde pentru a identifica programele de studii ce vor fi actualizate sau programele de studii noi. Până la finalizarea proiectului, 120 de studenți vor accesa aceste programe noi/actualizate de studii și vor dobândi competențe digitale aprofundate în concordanță cu profesiile pentru care se pregătesc.

Cele 6 programe de studii cu componentă digitală se vor adresa tuturor studenților interesați și vor fi incluse în oferta educațională a UAT pentru studenții viitori, asigurând astfel sustenabilitatea proiectului.

 

A3. Formarea cadrelor didactice, a personalului auxiliar și de cercetare în utilizarea infrastructurii digitale nou achiziționate și pentru actualizarea programelor de studii și dezvoltarea programelor de studii noi cu componentă digitală.

Această activitate se adresează unui număr de 50 de persoane (personal didactic, didactic auxiliar și de cercetare) care vor fi formate de specialiști în domeniul digital pentru obținerea de competențe în noi tehnologii și pentru actualizarea programelor de studii cu componentă digitală sau dezvoltarea de noi programe de studii cu componentă digitală. A3 se implementează în corelare cu A2 pentru a asigura coerența proiectului și calitatea ridicată.

Cele 50 de persoane care formează grupul țintă al A3 vor face parte din personalul didactic, didactic auxiliar și de cercetare din componența celor 10 departamente / laboratoare / centre de cercetare care beneficiază de infrastructură digitală achiziționată prin proiect. Cele 50 de persoane vor fi selectate de cei 10 responsabili de departament în urma consultărilor prevăzute în A2.

Criteriile de selecție vor fi: disponibilitatea, capacitatea de inovare, cunoașterea nevoilor de pe piața muncii specifică în raport cu învățământul inițial. După finalizarea selecției și definirea listei cu programele de studiu care includ componentă digitală, va fi realizată formarea care va avea ca și componentă practică module de digitalizare pentru cele 6 programe de studii vizate de A2.

 

A4. Management de proiect

Este activitate transversală și se va derula pe toată perioada de implementare a proiectului. Reprezintă activitatea de coordonare și monitorizare a proiectului.

 

A5. Promovarea proiectului

Este activitate transversală și se va derula pe toată perioada de implementare a proiectului. Reprezintă activitatea de informare, comunicare și publicitate a proiectului.