Mostenirea

Despre spectacol

Ciomagul și Pumnalul

Personajele comediei și ale dramei sunt împreunăm, iar  gongul spectacolului le face să se anime.

Întâi vin la întâlnirea cu publicul personajele comice. Doamna Ford și Doamna Page pun la cale să-l atragă pe Falstaff într-o capcană pe care să o țină mine câte zile va avea. El sosește, le face curte, iar cele două doamne, cu două ciomege strașnice îi aplică o bătaie soră cu moartea.

Din adâncul gândurilor nerostite, sosesc Vrăjitoarele care-i menesc lui Macbeth mărirea și coroana, dar cea care are puterea să-l determine să ucidă este Lady Macbeth. Vrăjitoarele, reprezentând un sumbru destin și Lady Macbeth găsesc răspunsul ezitărilor lui, iar Macbeth ridică pumnalul pentru a ucide!

Nevestele vesele din Windsor
-         Doamna Page – Gimpu Alexandra
-         Doamna Ford – Câmpanu Antonia
-         Falstaff – Meșter Tudor

Macbeth
-         Macbeth – Grecu Vlad
-         Lady Macbeth – Chiriță Maria
-         Vrăjitoare 1 – Bajco Haijni
-         Vrăjitoare 2 – Burlacu Adriana
-         Vrăjitoare 3 – Gherasim Ramona

 

Despre proiect

„Când vorbim despre moștenire ne gândim la un transfer material și spiritual către cineva mai tânăr care ar putea folosi ceea ce primește în drumul său prin viață.

Proiectul acesta este însă altceva.

Eu am descoperit un drum, am mers pe el de unul singur și am constatat că este foarte posibil să mai fie foarte mult până la capăt. Vreau să împărtășesc și altora ceea ce știu, îndemnându-i să urce la rândul lor pe acest drum și, fără a mai pierde vremea cu greutățile pe care eu a trebuit să le înfrâng, să poată merge mult mai departe decât mine. Dăruiesc ceea ce știu și cu speranța că tinerețea și entuziasmul lor mă vor ajuta și pe mine să nu mă opresc. În această meserie mergem umăr la umăr și doar responsabilitatea moștenirii trebuie să o poarte, de la un anumit moment, cei mai tineri și mai puternici!” (Mihai Mălaimare)

Fiecare artist care se respectă are obligația de a da mai departe ceea ce știe, ceea ce a agonisit ca profesionist în domeniul artei sale, pentru ca nimic să nu se piardă și, în plus, propria experiență să se constituie în posibilul declic pentru un tânăr în căutarea maestrului sau a portiței care trebuie să se deschidă și pentru el. Am avut de-a lungul întregii mele cariere atât de multe mâini care mi s-au întins încât, pentru a mă elibera de această formidabilă și minunată povară aș avea nevoie de încă o viață.

Proiectul, susținut financiar de JTI și doamna Gilda Lazăr, și-a propus realizarea unui workshop de statuie vivantă în nouă Facultăți de Teatru din România și Republica Moldova, care să aibă ca finalitate un moment colectiv de statuie vivantă pe care facultățile să-l poată folosi în interes propriu.

A apărut pe parcurs ideea conectării cu secțiile de Scenografie și Muzică și implicarea acestor spectacole în marele festival de teatru de la Sibiu.

Astfel, Moștenirea devine un important proiect multi anual dedicat unui discurs teatral de excepție, statuia vivantă. (Mihai Mălaimare)

 

Despre universitate

În prezent, Universitatea de Arte din Târgu Mureş pregăteşte, la nivelul ciclurilor de licenţă şi masterat, specialişti în artele spectacolului, actori de teatru dramatic şi de teatru de animaţie, regizori de teatru, teatrologi, profesori de muzică şi scenografi, în limbile română şi maghiară. Universitatea de Arte este instituţie organizatoare de doctorat, asigurând pregătirea ştiinţifică universitară superioară în domeniul teatrului. Totodată, Universitatea este o instituţie de spectacole cu o sală de teatru dramatic şi o sală de teatru de animaţie, în construcţie, cu stagiuni teatrale desfăşurate în condiţii artistice şi organizatorice profesioniste. Ca urmare, misiunea asumată de Universitatea de Arte din Târgu Mureş se concentrează pe următoarele:

a. Organizarea studiilor universitare de licenţă, masterat şi doctorat şi asigurarea perfecţionării procesului de formare a creatorilor şi specialiştilor în domeniul artelor teatrale, muzicale şi al artelor plastice la nivelul cerinţelor calitative ale unei societăţi bazate pe cunoaştere, cultură şi educaţie continuă.

b. Promovarea activităţilor creative ale cadrelor didactice şi ale studenţilor în domeniul artelor teatrale, muzicale şi al artelor plastice, precum şi a cercetării universului artistic, în concordanţă cu cerinţele circuitului naţional şi internaţional de valori. 

c. Asigurarea unui cadru de interferenţe multiculturale, multi¬lingvistice şi interconfesionale, în vederea predării, învăţării, creaţiei şi cercetării în limbile română şi maghiară, în condiţii de egalitate. 

d. Participarea la dezvoltarea locală, regională şi naţională prin implicarea efectivă a activităţilor desfăşurate în viaţa culturală şi educaţională a comunităţii.

Învăţământul artistic are un caracter preponderent vocaţional. Formarea limbajului şi a structurilor creative implică însă şi însuşirea unei culturi intelectuale vaste. Indiferent de specializare sau de limba de studiu, se asigură formarea unor deprinderi şi însuşirea unor cunoştinţe care să permită evoluţia profesională neîntreruptă a absolvenţilor. Mai multe detalii...