Masteratul de Scriere Dramatică este un program masteral de scriere creativă înființat în 2009 de profesoara și dramaturga Alina Nelega. Printre absolvenții celor opt promoții de până acum se numără nume importante din peisajul teatral românesc, piesele lor aflându-se în repertoriile teatrelor din România și străinătate.

Coordonat în prezent de dramaturgele Elise Wilk și Maria Manolescu, masteratul oferă un atelier de lucru constructiv și continuu pe textele proprii ale studenților, fiind un spațiu sigur și de creștere în care aceștia colaborează constant cu studenți și masteranzi de la alte specializări (regie, actorie), dar și cu artiști și artiste de la teatrele independente sau de stat din oraș (Teatrul Național Târgu-Mureș, Teatrul Ariel, 3g HUB, Incubator 13, Studio Yorick).

Oferta e completată de cursuri teoretice privind structuri, formule și tehnici dramatice, istoria teatrului, analiza spectacolului, precum și ateliere de traducere din dramaturgia străină. Programul se concentrează și asupra metodelor de cercetare și documentare.

De asemenea, în cadrul masteratului sunt organizate frecvent workshop-uri cu artiști internaționali, prin proiecte ca Fabulamundi.Playwriting Europe sau Tabăra Anuală de Dramaturgie organizată de Peacedale Global Arts din SUA.

Masteratul se adresează atât celor cu experiență în teatru, cât și autorilor aflați la început de drum. În plus, programul de studiu este modular, putând fi urmat cu ușurință de studenți din întreaga țară.

Organizăm admitere o dată la doi ani. Următoarea admitere va fi organizată în iulie 2025, pentru promoția octombrie 2025 – iulie 2027.

 

 

CRITERII DE ADMITERE

Specializarea: SCRIERE DRAMATICĂ 
PROBA 1  -   scris 
- Dezvoltarea ca text dramatic a unei suite de situaţii teatrale pornind de la un fapt divers indicat de comisie. 
PROBA a 2-a - oral 
- Colocviu de susţinere a proiectului pe baza argumentului şi textului dramatic depuse la înscriere. 
Ambele probe au o pondere egală în nota finală. Nu se ia în considerare media de la licență. 

Mențiune: La înscriere candidatul va depune un proiect artistic personal în domeniul scrisului dramatic, constând într-un argument teoretic şi exemple de texte dramatice (5-10 pag.) scrise de candidat. Argumentul teoretic va avea 3-5 pagini. Candidatul va trimite proiectul artistic la adresa uat_decanat@yahoo.com. În mesaj se va menționa numele candidatului și specializarea.

 

Elise Wilk
Maria Manolescu